Wypróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku, zawijane w boczek

Spróbuj odmienionych kotletów! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek jest szalenie łatwy. Holenderskie mielone slavink odmienią twoje codzienne menu. Można je podać na obiad lub kolację. Smak wędzonki dodaje im niezwykłego twista! 

Spróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek

i

Autor: Shutterstock.com Spróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek
łatwy
30 min
4

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mleka
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 10 cienkich platerków surowego boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tartą bułkę wymieszać z mlekiem. Odstawić na 5 minut.
  • Bułkę z mlekiem dodać do mielonego mięsa. Przyprawić gałką, solą oraz pieprzem. 
  • Wymieszać na jednorodną masę. Z masy uformować 5 większych kotletów lub 10 małych. 
  • Każdy kotlet owinać plasterkiem lub dwoma boczku wędzonego. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Kotlety rumienić na średnim ogniu z każdej strony. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym i smażonymi pieczarkami lub sosem pieczarkowym
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...