Wypróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku, zawijane w boczek
2022-03-14
łatwy
30 min
4
Spróbuj odmienionych kotletów! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek jest szalenie łatwy. Holenderskie mielone slavink odmienią twoje codzienne menu. Można je podać na obiad lub kolację. Smak wędzonki dodaje im niezwykłego twista!
Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mleka
- 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 10 cienkich platerków surowego boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tartą bułkę wymieszać z mlekiem. Odstawić na 5 minut.
- Bułkę z mlekiem dodać do mielonego mięsa. Przyprawić gałką, solą oraz pieprzem.
- Wymieszać na jednorodną masę. Z masy uformować 5 większych kotletów lub 10 małych.
- Każdy kotlet owinać plasterkiem lub dwoma boczku wędzonego. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać masło. Kotlety rumienić na średnim ogniu z każdej strony.
- Podawać z puree ziemniaczanym i smażonymi pieczarkami lub sosem pieczarkowym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne