Wypróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku, zawijane w boczek

Spróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek
Autor: Shutterstock.com Spróbuj odmienione kotlety! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek
łatwy
30 min
4

Spróbuj odmienionych kotletów! Przepis na mielone po holendersku zawijane w boczek jest szalenie łatwy. Holenderskie mielone slavink odmienią twoje codzienne menu. Można je podać na obiad lub kolację. Smak wędzonki dodaje im niezwykłego twista! 

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mleka
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 10 cienkich platerków surowego boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tartą bułkę wymieszać z mlekiem. Odstawić na 5 minut.
  • Bułkę z mlekiem dodać do mielonego mięsa. Przyprawić gałką, solą oraz pieprzem. 
  • Wymieszać na jednorodną masę. Z masy uformować 5 większych kotletów lub 10 małych. 
  • Każdy kotlet owinać plasterkiem lub dwoma boczku wędzonego. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Kotlety rumienić na średnim ogniu z każdej strony. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym i smażonymi pieczarkami lub sosem pieczarkowym
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej