Wykwintne indycze sznycelki z pieczarkami i rodzynkami
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Wykwintne sznycelki indycze łatwo przygotujemy z piersi indyka, a efekt gwarantowany. Ale przecież warto mieć w repertuarze dania, które przygotujemy z łatwo dostępnych składników, szybko i sprawnie, a biesiadnicy będą zachwyceni. To jedno z takich dań!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 spore sznycle z piersi indyka
- 5 dag rodzynków
- 25 dag pieczarek
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz,
- 50 ml rumu lub koniaku
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki opłukać, osuszyć i namoczyć w białym winie.
- Sznycelki usmażyć na maśle, po 5 minut z każdej strony, posolić, posypać pieprzem. Podlać rumem lub koniakiem i zapalić. Gdy alkohol skończy się palić, zdjąć sznycle z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Na patelnię dodać masło i podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plasterki, odparować nadmiar wody, lekko zrumienić, delikatnie posolić i posypać pieprzem.
- Dodać rodzynki z winem, w którym się moczyły. Odparować nadmiar płynu, dodać śmietanę, zagotować na wolnym ogniu.
- Tak przygotowanym sosem polać sznycelki.