Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kotlety wołowe smażone w pieprzu są aromatyczne i soczyste. Podawane z wykwintnym sosem na bazie demi-glaze i śmietany stanowią pyszne danie, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie nie tylko na przyjęcie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 kotlety wołowe (polędwica lub rostbef)
- 3 łyżki ziaren pieprzu
- pół kostki masła
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki sherry
- szklanka sosu demi-glace
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieprz pokruszyć lub zmielić na grube ziarna.
- Kotlety usmażyć na rozgrzanym maśle, zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać brandy i zapalić.
- Wlać na patelnię sherry i sos demi-glaze, gotować rzez chwilę na małym ogniu.
- Na koniec dodać do sosu śmietanę, dokładnie wymieszać.
- Kotlety podawać polane sosem.