Wyborne kotlety wołowe smażone w pieprzu

2021-03-29
Kotlety wołowe smażone w pieprzu
Autor: Shutterstock Kotlety wołowe smażone w pieprzu są soczyste i aromatyczne.
łatwy
40 min
4

Kotlety wołowe smażone w pieprzu są aromatyczne i soczyste. Podawane z wykwintnym sosem na bazie demi-glaze i śmietany stanowią pyszne danie, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie nie tylko na przyjęcie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety wołowe (polędwica lub rostbef)
  • 3 łyżki ziaren pieprzu
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki sherry
  • szklanka sosu demi-glace
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieprz pokruszyć lub zmielić na grube ziarna.
  • Kotlety usmażyć na rozgrzanym maśle, zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową.
  • Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać brandy i zapalić.
  • Wlać na patelnię sherry i sos demi-glaze, gotować rzez chwilę na małym ogniu.
  • Na koniec dodać do sosu śmietanę, dokładnie wymieszać.
  • Kotlety podawać polane sosem.
  •  
  •  
  •