Wołowina w sosie cebulowym - prosty i smaczny przepis na duszoną pręgę
2022-03-04
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Wołowina w sosie cebulowym jest soczysta i miękka, z nutką cebulowej słodyczy i aromatem suszonych ziół i przypraw. Pasuje znakomicie do ziemniaków z wody. Sprawdzi się na rodzinny obiad. Najlepiej przygotować to danie z wołowej pręgi, jest to fragment delikatnie poprzerastany błonami, smaczny i soczysty. Pręga jest też znacznie tańsza od osławionej polędwicy czy ligawy.
SKŁADNIKI
- 1 kg pręgi wołowej
- 1 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- olej słonecznikowy
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- sól i pieprz
- majeranek
- kminek
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżeczki octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pręgę umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plastry, a następnie spora kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę, delikatnie posolić. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim osoloną cebulę.
- Gdy zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz oba rodzaje papryki i wymieszać.
- Dodać przygotowane wcześniej mięso i zalać wrzątkiem. Dodać kminek, majeranek, i dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
- W razie potrzeby podlewać dodatkową porcją wody. Gdy mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?