Wołowina w sosie cebulowym - prosty i smaczny przepis na duszoną pręgę

Wołowina w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Wołowina w sosie cebulowym to smaczne dane przygotowywane z pręgi wołowej.
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Wołowina w sosie cebulowym jest soczysta i miękka, z nutką cebulowej słodyczy i aromatem suszonych ziół i przypraw. Pasuje znakomicie do ziemniaków z wody. Sprawdzi się na rodzinny obiad. Najlepiej przygotować to danie z wołowej pręgi, jest to fragment delikatnie poprzerastany błonami, smaczny i soczysty. Pręga jest też znacznie tańsza od osławionej polędwicy czy ligawy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1 kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pręgę umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plastry, a następnie spora kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę, delikatnie posolić. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim osoloną cebulę.
  • Gdy zmięknie, dodać drobno posiekany czosnek oraz oba rodzaje papryki i wymieszać.
  • Dodać przygotowane wcześniej mięso i zalać wrzątkiem. Dodać kminek, majeranek, i dusić na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
  • W razie potrzeby podlewać dodatkową porcją wody. Gdy mięso będzie miękkie dodać przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: 11 przepisów na znakomite gulasze

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej