Włoski sposób na aromatyczne pulpeciki. Ten sos robi robotę

Włoski sposób na aromatyczne pulpeciki. Ten sos robi robotę
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Włoski sposób na aromatyczny obiad. Przepyszne pulpeciki z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem, czosnkiem i ziołami zasmakują każdemu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by je przygotować. To idealny sposób na obiad dla całej rodziny!

Rozkoszuj się niesamowitym smakiem. Pulpety w wersji włoskiej

Aromatyczne pulpeciki w sosie inspirowanym włoskimi smakami to idealny sposób na przepyszny obiad dla całej rodziny. Lekkie drobiowe kuleczki w połączeniu z intensywnym, serowym sosem sprawiają, że jest to posiłek idealny dla niemal każdego. A co najlepsze, zbytnio się przy nim nie napracujemy.

Pulpeciki w sosie Romano smakują niesamowicie. Sama nazwa tego sosu wzięła się od sera Pecorino Romano, który zazwyczaj używa się w domowych, włoskich przepisach. My w Polsce jednak częściej sięgamy po parmezan, ponieważ jest o wiele łatwiej dostępny.

Prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Nasz przepis pozwoli nam szybko rozkoszować się aromatycznym posiłkiem. Nie ma co się długo zastanawiać. Jeśli jednak chcemy, możemy nieco pokombinować z dodatkami. Na przykład garść suszonych pomidorów w sosie, może go wynieść na zupełnie nowy poziom.

Nasze pulpeciki są niezwykle wszechstronne. Możemy podawać je z makaronem, ryżem, kaszą czy z ziemniaczanym puree - dla każdego coś dobrego. Jeśli więc szukamy pomysłu na smaczny obiad - ten sprawdzi się perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • Na pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • olej 
  • Na sos Romano:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść świeżego szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę drobno siekamy.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki na pulpety.
  • Formujemy niewielkie kulki.
  • Obsmażamy na patelni, aż będą złociste.
  • Przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając.
  • Dolewamy mleko i cały czas mieszamy.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i parmezan.
  • Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
  • Dokładamy pulpety, przykrywamy i dusimy około 10 minut.
  • Podajemy posypane parmezanem i świeżą pietruszką.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej