Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wieprzowina w śmietanie z piekarnika to pyszny sposób na mięso po gruzińsku. Bo jak się okazuje Gruzini nie tylko słyną ze smacznych szaszłyków, ale także z zapiekanych mięs.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowej szynki lub łopatki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml śmietany 18% tł
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa lub grubą kostkę.
- Kawałki łopatki wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Wyjąć z lodówki, wymieszać ze śmietaną i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 45-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa.
- Wieprzowinę po gruzińsku podawać z pieczonymi ziemniakami i surówkami o wyrazistym smaku.