Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku

2021-03-29
Wieprzowina z piekarnika po gruzińsku
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wieprzowina w śmietanie z piekarnika to pyszny sposób na mięso po gruzińsku. Bo jak się okazuje Gruzini nie tylko słyną ze smacznych szaszłyków, ale także z zapiekanych mięs. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowej szynki lub łopatki 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany 18% tł

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na kawałki wielkości kęsa lub grubą kostkę.
  • Kawałki łopatki wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
  • Wyjąć z lodówki, wymieszać ze śmietaną i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec przez 45-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa.
  • Wieprzowinę po gruzińsku podawać z pieczonymi ziemniakami i surówkami o wyrazistym smaku.