Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Masz dość kotletów i gulaszy? Zrób wieprzowinę słodko-kwaśną według naszego przepisu. Rodzina będzie cię za nią uwielbiać!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g delikatnego mięsa wieprzowego (polędwica, schab, szynka)
- mała szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół małej posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 4 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sos
- 8 łyżek soku z cytryny
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek brązowego lub białego cukru
- 8 łyżek sosu sojowego (jasnego)
- niepełna łyżeczka pieprzu (białego lub czarnego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w poprzek włókien na cieniutkie paseczki. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Paprykę i cebulę pokroić na większe (2 x 2 cm) kawałki, kapustę posiekać na 1/2 cm paski.
- Czosnek pokroić na plasterki a imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce.
- Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć czosnek, cebulę i paprykę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty. Dodać imbir, mięso, zwiększyć ogień i smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając, aby danie równomiernie się obsmażało.
- Dodać kapustę pekińską i wlać sos. Wymieszać i gotować przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z ryżem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.