Wieprzowina duszona z fasolą z puszki i pomidorami
2022-03-23
łatwy
40 min
3
Dieta bezglutenowa
To danie to coś pomiędzy meksykańską fasoladą, a naszą fasolką po bretońsku. Jest smaczne, łatwe do przygotowania i bardzo treściwe. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.
SKŁADNIKI
- 250 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli
- 1 papryczka chili
- szczypta oregano
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodac pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem i dusić 10 minut pod przykryciem. Przełożyć do miski.
- Fasolę odcedzić, zachowując płyn, dodać go do miski z sosem pomidorowym.
- Sos z płynem z fasoli przyprawić oregano i papryką, dodac posiekane chili i zmiksować.
- Mięso pokroić na nieduze kawałki, podsmażyc na oleju. Gdy się zrumieni ze wszsytkich stron zalać sosem i dusić do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodac cynamon, doprawić do smaku solą i pieprzemi dodac fasolę.Podgrzewac jeszcze chwilę, aby fasola się zagrzała.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli