Wieprzowina duszona z fasolą z puszki i pomidorami

Wieprzowina duszona z fasolą
Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona z fasolą to pyszne danie w meksykańskim klimacie.
łatwy
40 min
3

Dieta bezglutenowa

To danie to coś pomiędzy meksykańską fasoladą, a naszą fasolką po bretońsku. Jest smaczne, łatwe do przygotowania i bardzo treściwe. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką.

SKŁADNIKI

  • 250 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli
  • 1 papryczka chili
  • szczypta oregano
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta cynamonu
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodac pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawić solą i pieprzem i dusić 10 minut pod przykryciem. Przełożyć do miski.
  • Fasolę odcedzić, zachowując płyn, dodać go do miski z sosem pomidorowym.
  • Sos z płynem z fasoli przyprawić oregano i papryką, dodac posiekane chili i zmiksować.
  • Mięso pokroić na nieduze kawałki, podsmażyc na oleju. Gdy się zrumieni ze wszsytkich stron zalać sosem i dusić do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodac cynamon, doprawić do smaku solą i pieprzemi dodac fasolę.Podgrzewac jeszcze chwilę, aby fasola się zagrzała.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Galeria: Ale Meksyk - przepisy inspirowane kuchnią południowoamerykańską

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej