Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami

2021-03-29
Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami
Autor: Shutterstock Pyszne roladki wieprzowe z chrzanem, musztardą i jabłkami
łatwy
30 min
4

W kuchni znamy wiele wypróbowanych połączeń smakowych, które zawsze się sprawdzają. Wieprzowina dobrze smakuje w towarzystwie jabłek, chrzanu czy musztardy. A jeszcze lepiej, gdy wszystko połączymy razem. Wieprzowe roladki w chrzanowym sosie z jabłkami to przepis na pyszny rodzinny obiad, po którym całować was będą po rękach. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 sznycli z szynki lub łopatki wieprzowej, czyli ok. 600 g
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 łyżeczek musztardy stołowej lub tyle ile jest kotletów
  • 6 łyżeczek chrzanu tartego lub tyle ile jest sznycli
  • 12 plasterków wędzonego boczku surowego
  • 150 ml śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle rozbić na dość cienkie kotlety. Posolić i popieprzyć.
  • Każdy rozbity sznycel posmarować 1 łyżeczką musztardy.
  • Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na "ósemki".
  • Na każdy sznycel położyć po kawałku jabłka, obok niego łyżeczkę chrzanu. Zwinąć w rulonik. Tak powstałe roladki owinąć 2 plasterkami boczku.
  • Formę do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć roladki, pomiędzy nie włożyć pozostałe cząstki jabłka. Zalać śmietaną.
  • Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać z ziemniakami z wody lub pureé ziemniaczanym oraz kapuścianą surówką.