Wieprzowe AZU z kiszonymi ogórkami i ziemniakami, czyli gulasz w stylu tatarskim
2021-10-27
łatwy
30 min
4
Azu to słynne danie kuchni tatarskiej przygotowywane z drobiu, baraniny lub wołowiny. Nic nie stoi na przekszodzie, żeby ten pyszny gulasz zrobić z wieprzowiny. Polecam ten wyrafinowany w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu gulasz - azu - po tatarsku. Palce lizać!
SKŁADNIKI
- 700 g ziemniaków, umytych i obranych
- 350-400 g schabu wieprzowego
- 150 g ogórków kiszonych
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 100 ml przegotowanej wody
- 1 garść rodzynek
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz czarny mielony - do smaku
- 1 liść laurowy
- 5 łyżek oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokrój na plastry grubości 1 cm. Następnie pokrój każdy plaster na paski.
- Ziemniaki pokrojone na kawałki wielkości małego kęsa wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez 10 minut. Ziemniaki powinny być lekko zarumienione. Zdejmij ziemniaki i zachowaj.
- Na patelnię wyłóż kawałki mięsa. Smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając łopatką. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu.
- Podczas smażenia mięsa pokrój ogórki kiszone w kostkę. Dodaj je do mięsa i smaż jeszcze 1 minutę.
- Do patelni z mięsem wlej 100 ml przegotowanej wody i dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj i gotuj przez kolejne 7 minut.
- Dodaj rodzynki (uprzednio umyte ciepłą wodą), sól, mielony pieprz, liść laurowy.
- Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 40 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne