Wieprzowe AZU z kiszonymi ogórkami i ziemniakami, czyli gulasz w stylu tatarskim

Wieprzowe AZU z kiszonymi ogórkami i ziemniakami, czyli gulasz w stylu tatarskim
Autor: Shutterstock.com Wieprzowe AZU z kiszonymi ogórkami i ziemniakami, czyli gulasz w stylu tatarskim
łatwy
30 min
4

Azu to słynne danie kuchni tatarskiej przygotowywane z drobiu, baraniny lub wołowiny. Nic nie stoi na przekszodzie, żeby ten pyszny gulasz zrobić z wieprzowiny. Polecam ten wyrafinowany w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu gulasz - azu - po tatarsku. Palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • 700 g ziemniaków, umytych i obranych
  • 350-400 g schabu wieprzowego
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 garść rodzynek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony - do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 5 łyżek oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokrój na plastry grubości 1 cm. Następnie pokrój każdy plaster na paski. 
  • Ziemniaki pokrojone na kawałki wielkości małego kęsa wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez 10 minut. Ziemniaki powinny być lekko zarumienione. Zdejmij ziemniaki i zachowaj. 
  • Na patelnię wyłóż kawałki mięsa. Smaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając łopatką. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu.
  • Podczas smażenia mięsa pokrój ogórki kiszone w kostkę. Dodaj je do mięsa i smaż jeszcze 1 minutę. 
  • Do patelni z mięsem wlej 100 ml przegotowanej wody i dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj i gotuj przez kolejne 7 minut.
  • Dodaj rodzynki (uprzednio umyte ciepłą wodą), sól, mielony pieprz, liść laurowy.
  • Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 40 minut. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ krok po kroku, jak przygotować ROLADKI:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej