Wiejski gulasz warzywny z klopsikami: łatwy przepis dla juniorów i seniorów
Wiejski gulasz warzywny z klopsikami to łatwy przepis na pełnowartościowy posiłek dla juniorów i seniorów. Tutaj nic nie trzeba gryźć, wystarczy gładko łykać pyszny gulasz. Połączenie w jednym daniu lubianych przez wszystkich klopsów z mielonego mięsa i duszonych ziemniaków z marchewką to sprytny pomysł na jednogarnkowy obiad. O zamiennikach i oszczędnych trikach piszemy poniżej przepisu. Zapraszamy do wypróbowania receptury na warzywny gulasz z klopsikami w wiejskim stylu!
Czy można użyć mrożonek?
Zawsze warto mieć mrożone warzywa w zamrażarce i korzystać z nich, gdy tylko jest okazja. Mrożone warzywa są już obrane i wstępnie ugotowane. Dlatego gotują się szybciej warto to uwzględnić podczas gotowania. W tym przepisie można użyć gotowej mrożonki marchewka z groszkiem, mrożonego groszku.
Czy można wykorzystać pasteryzowane warzywa?
Oczywiście, że tak! zawsze zaopatrujemy się w mieszankę marchewki i groszku zamkniętą w słoikach. Jest tania, a na przednówku konserwowane i mrożone warzywa często są tańsze od kopcowanych. Do tego warzywa już są obrane, wystarczy je odcedzić i dodać do gulaszu lub potrawki. Jednak płynu w którym są zamknięte nie wylewamy, ale dodajemy do ziemniaków zamiast wody. Ten płyn jest pełen smaku. Szkoda go wylewać.
Jakiego mięsa można użyć?
Mielone mięso z indyka zalecane jest dzieciom i seniorom. Jeśli macie dostęp do króliczego mięsa, to jeszcze lepiej. To jedno z najzdrowszych mięs. Białko mięsa indyka i królika jest najlepiej przyswajane. Dla starszych smakoszy śmiało przygotujcie klopsiki z wieprzowej szynki lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego. Każde z mięs ma innym smak, więc za każdym razem potrwa będzie nieco inna.
Czy można dodać zioła?
Szczególnie polecamy koperek. Do klopsików można dodać też natkę pietruszki i szczypior, zamiast cebuli. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na gulasz warzywny:
- 4-6 ziemniaków
- 2 spore marchewki
- 300 g groszku mrożonego lub z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- oraz
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, marchew w mniejszą.
- Warzywa wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, tylko tyle, aby przykryła warzywa, posolić i posłodzić. Gotować 15 minut.
- W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotować klopsiki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Mięso mielone wymieszać z uduszoną cebulą i czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i 3 łyżkami wody. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez 2 minuty.
- Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Gdy ziemniaki zaczynają dochodzić, czyli są prawie ugotowane, a część wody już odparowała, dodać klopsiki, układając je na wierzchu. Przykryć pokrywką i gotować 10 minut.
- Dodać groszek i wymieszać.
- Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę. Dodać go gulaszu razem z gałką muszkatołową, zamieszać i zagotować.