Wiejski gulasz warzywny z klopsikami: łatwy przepis dla juniorów i seniorów

2021-03-29
Wiejski gulasz warzywny z klopsikami: łatwy przepis dla juniorów i seniorów
Autor: Shutterstock Składniki gulaszu, warzywa i mielone mięso
łatwy
45 min
4

Wiejski gulasz warzywny z klopsikami to łatwy przepis na pełnowartościowy posiłek dla juniorów i seniorów. Tutaj nic nie trzeba gryźć, wystarczy gładko łykać pyszny gulasz. Połączenie w jednym daniu lubianych przez wszystkich klopsów z mielonego mięsa i duszonych ziemniaków z marchewką to sprytny pomysł na jednogarnkowy obiad. O zamiennikach i oszczędnych trikach piszemy poniżej przepisu. Zapraszamy do wypróbowania receptury na warzywny gulasz z klopsikami w wiejskim stylu!

Czy można użyć mrożonek?

Zawsze warto mieć mrożone warzywa w zamrażarce i korzystać z nich, gdy tylko jest okazja. Mrożone warzywa są już obrane i wstępnie ugotowane. Dlatego gotują się szybciej warto to uwzględnić podczas gotowania. W tym przepisie można użyć gotowej mrożonki marchewka z groszkiem, mrożonego groszku. 

Czy można wykorzystać pasteryzowane warzywa?

Oczywiście, że tak! zawsze zaopatrujemy się w mieszankę marchewki i groszku zamkniętą w słoikach. Jest tania, a na przednówku konserwowane i mrożone warzywa często są tańsze od kopcowanych. Do tego warzywa już są obrane, wystarczy je odcedzić i dodać do gulaszu lub potrawki. Jednak płynu w którym są zamknięte nie wylewamy, ale dodajemy do ziemniaków zamiast wody. Ten płyn jest pełen smaku. Szkoda go wylewać. 

Jakiego mięsa można użyć?

Mielone mięso z indyka zalecane jest dzieciom i seniorom. Jeśli macie dostęp do króliczego mięsa, to jeszcze lepiej. To jedno z najzdrowszych mięs. Białko mięsa indyka i królika jest najlepiej przyswajane. Dla starszych smakoszy śmiało przygotujcie klopsiki z wieprzowej szynki lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego. Każde z mięs ma innym smak, więc za każdym razem potrwa będzie nieco inna.

Czy można dodać zioła?

Szczególnie polecamy koperek. Do klopsików można dodać też natkę pietruszki i szczypior, zamiast cebuli. Eksperymentujcie i cieszcie się smakiem!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na gulasz warzywny:
  • 4-6 ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • 300 g groszku mrożonego lub z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Na klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • oraz
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, marchew w mniejszą. 
  • Warzywa wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, tylko tyle, aby przykryła warzywa, posolić i posłodzić. Gotować 15 minut. 
  • W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotować klopsiki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. 
  • Mięso mielone wymieszać z uduszoną cebulą i czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i 3 łyżkami wody. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać przez 2 minuty. 
  • Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Gdy ziemniaki zaczynają dochodzić, czyli są prawie ugotowane, a część wody już odparowała, dodać klopsiki, układając je na wierzchu. Przykryć pokrywką i gotować 10 minut. 
  • Dodać groszek i wymieszać.
  • Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę. Dodać go gulaszu razem z gałką muszkatołową, zamieszać i zagotować.