Wątróbka z boczkiem i grzybami: proste danie obiadowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wątróbka z boczkiem i grzybami to proste danie obiadowe, które sprawdzi się również w roli ciepłego dnia na kolację. Wątróbkę wieprzową można zamienić na indyczą. Tak przygotowaną wątróbkę podajemy z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Świetnie sprawdza się pajda świeżego chleba. Pieczarki można zamienić na grzyby leśne. Będzie jeszcze lepiej smakowało.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 1/2 kg chudego wędzonego boczku
- 1/2 kg wątroby wieprzowej
- 2 duże cebule
- 25 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki grubości 0,5 cm.
- Wątróbkę obrać z błon, pokroić na plastry grubości 2 cm.
- Cebulę pokroić w talarki, przesmażyć na smalcu, odłożyć.
- Na tłuszczu ze smażenia cebuli poukładać pokrojony w plasterki boczek, smażyć do zrumienienia, odłożyć.
- Pokrojone na pół pieczarki przesmażyć na tym samym tłuszczu.
- Dodać pokrojoną w plastry wątróbkę, panierowaną w mące, poddusić, dodać boczek, cebulę, oprószyć pieprzem, tymiankiem, solą, podlać wodą, lekko wymieszać, podgrzać.