Wątróbka drobiowa w orzechowo-czosnkowym sosie
2021-08-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Miękka wątróbka duszona w śmietanie z orzechami i czosnkiem jest taka pyszna! Do tego to dobre źródło egzogennych aminokwasów, wspierających nasz układ nerwowy. No i nie jest droga! Polecam gorąco!
Trzy powody, dlaczego warto jeść wątróbkę
- Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.
- Wątróbka jest niezwykle bogatym źródłem żelaza. Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią.
- Wątróbka jest dobrym źródłem białka, przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby są jednak znacznie tańszą alternatywą.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 łyżki mąki
- 150 g śmietany
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, blanszowanych
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła klarowanego lub oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj wątróbki i usuń błonki. Osusz.
- Wątróbki posyp przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Oprósz 2 łyżkami mąki. Smaż wątróbki w połowie rozgrzanego tłuszczu.
- Zmiażdż orzechy wałkiem do ciasta. Przełóż czosnek przez prasę.
- Rozgrzej pozostały tłuszcz i smaż w nim czosnek przez 1 minutę. Dodaj orzechy. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty.
- Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i dodaj do orzechów. Jeśli sos jest bardzo gęsty, rozcieńcz go bulionem lub wodą.
- Dopraw solą, dodaj curry. Zagotuj i włóż wątróbkę do sosu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 7-10 minut.
- Na koniec posyp ziołami. Podaj z ryżem lub makaronem.
Dlaczego warto jeść orzechy?