Wątróbka drobiowa w orzechowo-czosnkowym sosie

Wątróbka drobiowa w orzechowo-czosnkowym sosie
Autor: Shutterstock.com Wątróbka drobiowa w orzechowo-czosnkowym sosie posypana natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Miękka wątróbka duszona w śmietanie z orzechami i czosnkiem jest taka pyszna! Do tego to dobre źródło egzogennych aminokwasów, wspierających nasz układ nerwowy. No i nie jest droga! Polecam gorąco!

Trzy powody, dlaczego warto jeść wątróbkę

  1. Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B12 pełni ważną funkcję w produkcji erytrocytów. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu. 
  2. Wątróbka jest niezwykle bogatym źródłem żelaza. Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. 
  3. Wątróbka jest dobrym źródłem białka, przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby są jednak znacznie tańszą alternatywą.

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 łyżki mąki
  • 150 g śmietany
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, blanszowanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła klarowanego lub oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj wątróbki i usuń błonki. Osusz. 
  • Wątróbki posyp przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Oprósz 2 łyżkami mąki. Smaż wątróbki w połowie rozgrzanego tłuszczu.
  • Zmiażdż orzechy wałkiem do ciasta. Przełóż czosnek przez prasę. 
  • Rozgrzej pozostały tłuszcz i smaż w nim czosnek przez 1 minutę. Dodaj orzechy. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty. 
  • Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki i dodaj do orzechów. Jeśli sos jest bardzo gęsty, rozcieńcz go bulionem lub wodą. 
  • Dopraw solą, dodaj curry. Zagotuj i włóż wątróbkę do sosu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 7-10 minut. 
  • Na koniec posyp ziołami. Podaj z ryżem lub makaronem. 
Dlaczego warto jeść orzechy?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej