Ulubiony przepis Australijczyków. Klasyczna zapiekanka z cukinii w kilka minut

Australijskie "zucchini slice" czyli zapiekanka z cukinii to niezwykle popularne danie w stylu quiche. Jest lekkie i proste w przygotowaniu, a świetnie sprawdzi się jednakowo na lunch, kolację czy też piknik.
Australijski przysmak bez wychodzenia z domu. Wystarczy kilka składników
Australijska zucchini slice to nie kolejna zwykła zapiekanka. To danie pozwoli nam skosztować prawdziwej, domowej kuchni Australii. I naprawdę jest czego próbować. To danie jest szybkie, ale przy okazji pyszne, uniwersalne i bardzo proste do przygotowania.
Choć zapiekanka ta może się wydawać podobna do quiche to jednak nie zajdziemy w niej ciasta, dzięki czemu jest nie tylko lżejsza, ale również szybsza i prostsza do zrobienia. To danie zyskało popularność dzięki swojej elastyczności. Wiele osób wrzuca po prostu do miski wszystko, czego chcą się pozbyć z lodówki i zapiekają.
Ta zapiekanka to prawdziwy hit. Warto ją wypróbować
Dlaczego warto zrobić tę zapiekankę?
- Ekonomiczna – tanie składniki, łatwo dostępne.
- Zdrowa – pełna warzyw, a jeśli pominiesz boczek, może być całkiem fit.
- Elastyczna – można ją łatwo dostosować do diety lub zawartości lodówki.
- Uniwersalna – dobra na ciepło i na zimno, do lunchboxa, pikniku, imprezy albo jako dodatek do sałatki.
Tak naprawdę możemy do niej dodać co nam się żywnie podoba. Świetnie się sprawdzi w wersji wegetariańskiej, bezglutenowej i wielu, wielu innych.
SKŁADNIKI
- 5 średnich cukinii
- 1 duża cebula
- 3–4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka startego żółtego sera
- 200 g boczku krojonego w kostkę
- 1/4 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła – np. natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.
- Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
- W misce mieszamy cukinię, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ser, olej, boczek, zioła i przyprawy.
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
- Podajemy pokrojone w kwadraty.