Ulubiony przepis Australijczyków. Klasyczna zapiekanka z cukinii w kilka minut

Ulubiony przepis Australijczyków. Klasyczna zapiekanka z cukinii w kilka minut
Autor: Shutterstock.com Ulubiony przepis Australijczyków. Klasyczna zapiekanka z cukinii w kilka minut
łatwy
10 min
12

Australijskie "zucchini slice" czyli zapiekanka z cukinii to niezwykle popularne danie w stylu quiche. Jest lekkie i proste w przygotowaniu, a świetnie sprawdzi się jednakowo na lunch, kolację czy też piknik.

Australijski przysmak bez wychodzenia z domu. Wystarczy kilka składników

Australijska zucchini slice to nie kolejna zwykła zapiekanka. To danie pozwoli nam skosztować prawdziwej, domowej kuchni Australii. I naprawdę jest czego próbować. To danie jest szybkie, ale przy okazji pyszne, uniwersalne i bardzo proste do przygotowania.

Choć zapiekanka ta może się wydawać podobna do quiche to jednak nie zajdziemy w niej ciasta, dzięki czemu jest nie tylko lżejsza, ale również szybsza i prostsza do zrobienia. To danie zyskało popularność dzięki swojej elastyczności. Wiele osób wrzuca po prostu do miski wszystko, czego chcą się pozbyć z lodówki i zapiekają.

Ta zapiekanka to prawdziwy hit. Warto ją wypróbować

Dlaczego warto zrobić tę zapiekankę?

  • Ekonomiczna – tanie składniki, łatwo dostępne.
  • Zdrowa – pełna warzyw, a jeśli pominiesz boczek, może być całkiem fit.
  • Elastyczna – można ją łatwo dostosować do diety lub zawartości lodówki.
  • Uniwersalna – dobra na ciepło i na zimno, do lunchboxa, pikniku, imprezy albo jako dodatek do sałatki.

Tak naprawdę możemy do niej dodać co nam się żywnie podoba. Świetnie się sprawdzi w wersji wegetariańskiej, bezglutenowej i wielu, wielu innych.

SKŁADNIKI

  • 5 średnich cukinii
  • 1 duża cebula
  • 3–4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startego żółtego sera 
  • 200 g boczku krojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła – np. natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.
  • Boczek podsmażamy na patelni, aż będzie chrupiący.
  • W misce mieszamy cukinię, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ser, olej, boczek, zioła i przyprawy. 
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
  • Podajemy pokrojone w kwadraty.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej