Ukraińskie gołąbki z ryżem i wieprzowiną - tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli

Ukraińskie gołąbki z ryżem i wieprzowiną - tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli
Autor: Shutterstock.com Ukraińskie gołąbki z ryżem i wieprzowiną - tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jesteśmy bardzo zszokowani tym, co się dzieje w Ukrainie i nie pragniemy niczego więcej niż zakończenia tej strasznej wojny. Sercem łączymy się z mieszkańcami Ukrainy i na ich cześć przedstawiamy Wam dziś typową wiejską specjalność: gołąbki z ryżem i wieprzowiną duszone w sosie pomidorowym. Tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli... 

SKŁADNIKI

  • 150 g (1 szklanka) ryżu długoziarnistego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • sól
  • 400 g białej kapusty; około 8 dużych liści
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • świeżo zmielony pieprz czary
  • 250 g pomidorów, grubo posiekanych lub 1 puszka krojonych pomidorów we własny soku
  • 150 ml bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż opłucz na sicie i ugotuj w rondelku w 2 szklankach lekko osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Opłucz liście kapusty i zetnij twarde nerwy liści. Blanszuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty, opłucz i osusz.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania górnego i dolnego.
  • Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Podsmaż cebulę na patelni na 1 łyżce gorącego oleju i odstaw do ostygnięcia.
  • Mielone mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Z masy uformuj 8 podłużnych wałeczków i ułoż je na środku liści kapusty. Złóż boki liścia do środka i zwiń w zgrabną roladkę.
  • Zwinięte gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym pozostałym olejem. Dodaj posiekane pomidory i wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz w piekarniku przez około godzinę. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Gołąbki - 11 przepisów na gołąbki z mięsem i nie tylko!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej