Ukraińskie gołąbki z ryżem i wieprzowiną - tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli
2022-03-18
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jesteśmy bardzo zszokowani tym, co się dzieje w Ukrainie i nie pragniemy niczego więcej niż zakończenia tej strasznej wojny. Sercem łączymy się z mieszkańcami Ukrainy i na ich cześć przedstawiamy Wam dziś typową wiejską specjalność: gołąbki z ryżem i wieprzowiną duszone w sosie pomidorowym. Tak wiele nas łączy, tak niewiele dzieli...
SKŁADNIKI
- 150 g (1 szklanka) ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki gorącej wody
- sól
- 400 g białej kapusty; około 8 dużych liści
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g mielonej wieprzowiny
- świeżo zmielony pieprz czary
- 250 g pomidorów, grubo posiekanych lub 1 puszka krojonych pomidorów we własny soku
- 150 ml bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż opłucz na sicie i ugotuj w rondelku w 2 szklankach lekko osolonej wody. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
- Opłucz liście kapusty i zetnij twarde nerwy liści. Blanszuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty, opłucz i osusz.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania górnego i dolnego.
- Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Podsmaż cebulę na patelni na 1 łyżce gorącego oleju i odstaw do ostygnięcia.
- Mielone mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą. Dopraw solą i pieprzem.
- Z masy uformuj 8 podłużnych wałeczków i ułoż je na środku liści kapusty. Złóż boki liścia do środka i zwiń w zgrabną roladkę.
- Zwinięte gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym pozostałym olejem. Dodaj posiekane pomidory i wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku przez około godzinę. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?