Ukraińska kiełbasa domowa, przepis na wieprzową kiełbasę

2021-03-31
Ukraińska kiełbasa domowa, przepis na wieprzową kiełbasę
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna domowa kiełbasa zawsze cieszy się popularnością. 
łatwy
60 min
4

Biała kiełbasa wieprzowa ma licznych wielbicieli. Pieczona lub gotowana, a w sezonie podawana także z rusztu jest wybornym daniem obiadowym. Można ją także podawać na śniadanie. 

Zobacz także: Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?

Wskazówki praktyczne

Jeśli nie planujecie zjeść całej kiełbasy od razu, wtedy nie pieczcie jej w całości w piekarniku, a jedynie część, którą zamierzacie spożyć w najbliższym czasie. 

Resztę kiełbasy najlepiej ugotować do gotowości w lekko wrzącej wodzie, nie dłużej niż 10-15 minut, aż z kiełbasy zacznie wyciekać jasny sok po przekłuciu flaka. Następnie odcedzić, ostudzić i zamrozić porcjami. 

Kiełbasę niepoddaną termicznej obróbce można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, w zależności od świeżości mięsa, które zostało użyte.

Wskazówki jak zrobić kiełbasę

Żeby kiełbasa miała zrównoważony i soczysty smak należy przestrzegać pewnych zasad:

1) Mięso w czasie krojenia, czy też mielenia w maszynce do mielenia mięsa lub zwykłego mieszania powinno być zawsze dobrze schłodzone. W przeciwnym razie tłuszcz zawarty w kiełbasie stanie się bardziej podatny na wytapianie.   

2) Niewielka ilość zimnej wody lub mleka dodana do farszu czyni kiełbasę soczystą.

3) Przyprawy i farsz należy wymieszać razem dzień przed napełnieniem i przygotowaniem kiełbasy. Jest to konieczne dla dobrego zamarynowania się mięsa, które po dodaniu soli wypuści sok, a następnie ponownie wchłonie w procesie odwróconej osmozy.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku
  • 250 ml bardzo zimnej wody
  • 1 główka czosnku, wycisnąć przez praskę
  • około 6 m oczyszczonych cienkich jelit wieprzowych
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 stołowe łyżki ziaren gorczycy
  • 30 g soli
  • 1 stołowa łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę pokroić w dużą kostkę (1,5-2 cm). Połowę boczku pokroić w drobną kostkę, a drugą połowę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając nasadki z dużymi otworami, jeśli jest do wyboru. W ten sam sposób zmielić w maszynce łopatkę. Wymieszać wszystkie mięsa razem.
  • W małym naczyniu wymieszać wszystkie przyprawy i razem z czosnkiem dodać do mięsa. Dobrze wymieszać wszystko razem.
  • Mięso z przyprawami mieszać czystymi rękami przez 5-8 minut, dolewając porcjami wodę, aż mieszanina stanie się bardziej lepka i zbita. Nakryć naczynie z farszem folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny zamarynować się.
  • Następnego dnia niezbyt gęsto wypełnić jelita farszem, rozdzielając na kiełbasy pożądanej długości poprzez skręcenie flaka w odpowiednim miejscu. Na końcach jelit zrobić supełki lub związać za pomocą kulinarnej nitki.
  • Napełnioną kiełbasę przekłuć w kilku miejscach przed obróbką termiczną. 
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na patelni lub blasze, złożyć kiełbasę w dużą spiralę lub kilka mniejszych i pomiędzy pętka powkładać ząbki jednej główki czosnku. Dzięki temu kiełbasa nabierze dodatkowego aromatu, a sam czosnek stanie się ciekawym smakołykiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do momentu, aż po przekłuciu kiełbasy zacznie z niej wyciekać jasny sok, około 20 minut.
  • Podawać ze smażoną cebulką, chrzanem i pieczonymi ziemniakami lub kartoflanym puree.