Udka z kaszą bulgur i warzywami - proste danie z nutą Orientu
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Udka z kaszą bulgur i warzywami to danie proste do przygotowania, zdrowe i smakujące nieco egzotycznie. Słodkawe warzywa, przyprawione na ostro mięso i delikatna kasza bulgur tworzą udaną kompozycję smaków.
SKŁADNIKI
- 6 udek z kurczaka
- 2 szklanki kaszy bulgur
- 3 marchewki
- 1 cebula
- pół niedużego selera
- pół średniego pora - biała część
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka pasty curry
- oliwa z oliwek
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka przekroić na pół, natrzeć wszystkimi przyprawami i oliwą, wstawić do lodówki.
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zamarynowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, piec ok. godzinę, co jakiś czas skrapiając sosem z mięsa.
- Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Smażyć na oliwie przez 3-4 minuty.
- Marchewkę i seler pokroić w małe kawałki lub zetrzeć na mandolinie. Dodać do cebuli i pora, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
- Gotowe wymieszać z kaszą i podawać z udkami.