Udka nadziewane ryżem: tak pysznych roladek jeszcze nie jedliście!
2022-01-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mięso z udek kurczak bez kości, bez skóry, doskonale nadaje się do faszerowania. To idealne roladki na każdą okazję. Wypróbujcie łatwy przepis na roladki z udek kurczaka nadziewane ryżem z warzywami. Łatwe, tanie i przepyszne!
SKŁADNIKI
- 8 filetów z uda kurczaka, bez kości, bez skóry
- 1 szklanka ryżu, niegotowanego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 marchewka, drobno posiekana
- 1/2 szklanki sera mozzarella lub provolone, drobno posiekanego
- 2–4 ząbki czosnku, mielone
- 1 łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw
- 2 łyżki majonezu
- 1–2 łyżeczki suszonych ziół i przypraw (takich jak czosnek w proszku, natka pietruszki, szczypiorek, rozmaryn, tymianek, oregano, papryka itp.)
- sól i pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W średnim rondlu ugotuj ryż w 1½ szklance wrzącej wody. Dodaj ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 4-5 minut. Natychmiast wyjmij ryż z rondla, aby zatrzymać gotowanie, odcedź go, jeśli pozostała jeszcze woda, i włóż do dużej miski.
- Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej, następnie dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko złociste.
- Dodaj smażone warzywa do ryżu. Lekko ostudź, następnie dodaj starty ser, przyprawy i majonez. Mieszaj do połączenia.
Udka z kurczaka doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami i przyprawami. - Weź 1/2 szklanki farszu ryżowo-warzywnego i uformuj wałeczek. Umieść ryż na środku każdego filetu z udka kurczaka i zwiń w zgrabną roladkę.
- Jeśli pozostał cie jeszcze ryż, połóż go na dnie naczynia do pieczenia. Używam naczynia do pieczenia 30x20 cm
- Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Usuń folię, zwiększ temperaturę do 220° i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch kurczaka stanie się złotobrązowy i chrupiący.
- Podawaj kurczaka na gorąco. Przechowuj resztki w lodówce w hermetycznym pojemniku przez 3 dni. Przed podnownym podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej, patelni lub piekarniku do temperatury co najmniej 72°C.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania