Udka nadziewane ryżem: tak pysznych roladek jeszcze nie jedliście!

Udka nadziewane ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mięso z udek kurczak bez kości, bez skóry, doskonale nadaje się do faszerowania. To idealne roladki na każdą okazję. Wypróbujcie łatwy przepis na roladki z udek kurczaka nadziewane ryżem z warzywami. Łatwe, tanie i przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 8 filetów z uda kurczaka, bez kości, bez skóry
  • 1 szklanka ryżu, niegotowanego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchewka, drobno posiekana
  • 1/2 szklanki sera mozzarella lub provolone, drobno posiekanego
  • 2–4 ząbki czosnku, mielone
  • 1 łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw
  • 2 łyżki majonezu
  • 1–2 łyżeczki suszonych ziół i przypraw (takich jak czosnek w proszku, natka pietruszki, szczypiorek, rozmaryn, tymianek, oregano, papryka itp.)
  • sól i pieprz czarny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • W średnim rondlu ugotuj ryż w 1½ szklance wrzącej wody. Dodaj ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień  i gotuj przez 4-5 minut. Natychmiast wyjmij ryż z rondla, aby zatrzymać gotowanie, odcedź go, jeśli pozostała jeszcze woda, i włóż do dużej miski.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej, następnie dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko złociste.
  • Dodaj smażone warzywa do ryżu. Lekko ostudź, następnie dodaj starty ser, przyprawy i majonez. Mieszaj do połączenia.
    Udka z kurczaka doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami i przyprawami.
  • Weź 1/2 szklanki farszu ryżowo-warzywnego i uformuj wałeczek. Umieść ryż na środku każdego filetu z udka kurczaka i zwiń w zgrabną roladkę.
  • Jeśli pozostał cie jeszcze ryż, połóż go na dnie naczynia do pieczenia. Używam naczynia do pieczenia 30x20 cm
  • Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Usuń folię, zwiększ temperaturę do 220° i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch kurczaka stanie się złotobrązowy i chrupiący.
  • Podawaj kurczaka na gorąco. Przechowuj resztki w lodówce w hermetycznym pojemniku przez 3 dni. Przed podnownym podaniem podgrzej w kuchence mikrofalowej, patelni lub piekarniku do temperatury co najmniej 72°C.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Faszerowane pałki kurczaka: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej