Udka kurczaka w piekarniku: jeden popularny składnik zamienia je w cudo
2022-11-21
łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Udka kurczaka pieczone to popularne danie obiadowe. Istnieją tysiące nieskomplikowanych sposobów. Wypróbujcie jednak ten łatwy przepis na udka z piekarnika. Dzięki jednemu taniemu składnikowi - bułce tartej - nóżki kurczaka są chrupiące, jak żadne inne
SKŁADNIKI
- 4 nóżki z kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka tyminaku suszonego
- 1 łyzeczka bazylii suszonej
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki kurczaka przyprawić czosnkiem, papryką, tymiankiem i bazylią. Oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na conajmniej 30 minut. Jeszcze lepiej przyprawić je wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
- Nóżki ułóż w naczyniu żaroodporonym. Majonez wymieszaj z keczupem. Mieszaniną posmaruj nóżki. Posyp tartą bułką.
- Naczynie przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Odkryj i piecz jeszcze 10-15 minut do zrumienienia nóżek.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów