Udka kurczaka w piekarniku: jeden popularny składnik zamienia je w cudo

Udka kurczaka w piekarniku: jeden popularny składnik zamienia je w cudo
Autor: Shutterstock.com Udka kurczaka w piekarniku: jeden popularny składnik zamienia je w cudo
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Udka kurczaka pieczone to popularne danie obiadowe. Istnieją tysiące nieskomplikowanych sposobów. Wypróbujcie jednak ten łatwy przepis na udka z piekarnika. Dzięki jednemu taniemu składnikowi - bułce tartej - nóżki kurczaka są chrupiące, jak żadne inne

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka tyminaku suszonego
  • 1 łyzeczka bazylii suszonej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka przyprawić czosnkiem, papryką, tymiankiem i bazylią. Oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na conajmniej 30 minut. Jeszcze lepiej przyprawić je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. 
  • Nóżki ułóż w naczyniu żaroodporonym. Majonez wymieszaj z keczupem. Mieszaniną posmaruj nóżki. Posyp tartą bułką. 
  • Naczynie przykryj pokrywką lub okryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180°C. Odkryj i piecz jeszcze 10-15 minut do zrumienienia nóżek. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej