Udka kurczaka marynowane w solance do pieczenia i wędzenia: patent na miękkie i pyszne mięso
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczone udka kurczaka marynowane w solance to najlepszy patent na mięso rozpływające się w ustach. Uda z kurczaka mają ciemne mięso, są bardziej aromatyczne dzięki wyższej zawartości tłuszczu w porównaniu do piersi kurczaka. Im ciemniejsze mięso kurczaka, tym więcej zawiera składników odżywczych, takich jak żelazo. Ciemniejsze kawałki mięsa, takie jak udka z kurczaka wstępnie marynowane w solance, po upieczeniu będą bardziej soczyste i delikatniejsze niż piersi z kurczaka.
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka (ze skórą)
- 2 l wody
- 60 ml (4 łyżki) soli
- 60 ml (4 łyżki) cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wrzącej wody dodać sól i cukier, zamieszać i gotować jeszcze chwilę. Ostudzić.
- Do zimnej solanki włożyć udka kurczaka.
- Ilość potrzebnej solanki zależy od ilości udek kurczaka i wielkości pojemnika, w którym jest przechowywany. Celem jest całkowite zanurzenie wszystkich udek w solance, najlepiej na noc. Jeśli nie masz wystarczającej ilości solanki, po prostu zrób kolejną porcję.
- Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Po upływie tego czasu wyjąć udka, osuszyć z solanki.
- Tak przygotowane udka można oprószyć przyprawami i piec lub po prostu wędzić. Nie solić! Nie ma takiej potrzeby. Udka są wystarczająco słone.
- Do solanki można również dodać warzywa: cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę. A także przyprawy: majeranek, tymianek, oregano, czy paprykę.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?