Tomasz Jakubiak: Smażony bryzol wołowy w chrupiącej panierce ze smażonymi ziemniakami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Soczyste mięso, doskonały sos i ziemniaki, które nie mają sobie równych - domowe jedzenie można wznieść na wyżyny sztuki kulinarnej. Smażony bryzol wołowy w chrupiącej panierce ze smażonymi ziemniakami i mirabelkowym chrzanem to jeden z genialnych przepisów jakie prezentuje Tomasz Jakubiak w swoim programie „Sztuka mięsa”. Trzeci sezon programu można oglądać na TVN Style.
Polecamy wywiad z Tomaszem Jakubiakiem, w którym szczerze odpowiedział na pytania: co lubi jeść? czym można go uwieść? dla kogo lubi gotować?
SKŁADNIKI
- Na bryzol wołowy:
- Wołowina najlepiej kawałek z lekkim przerostem tłuszczu, np. karkówka
- Suszony lubczyk
- Sól, pieprz
- Na smażone ziemniaki z maślanką:
- Cebula
- Suszony majeranek
- Ocet winny
- Ziemniaki ugotowane
- Papryka słodka
- Smalec, najlepiej wołowy
- Na chrzan z mirabelką:
- Konfitura lub dżem mirabelkowy
- Korzeń świeżego chrzanu
- Ocet winny
- Sól /pieprz
- Wrzątek
- Może miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę kroję i rozbijam tłuczkiem przez folię aluminiową. Rozbite mięso doprawiam lubczykiem i solę. Mięso zawijam, formuję kotlet i delikatnie nacinam go ostrzem noża w kilku miejscach. Bryzole są gotowe do smażenia, więc zabieram się za dodatki - ziemniaki z maślanką i chrzan z dodatkiem mirabelki.
- Ziemniaki gotuję i kroję w drobną kostkę. Cebulę siekam i smażę razem z ziemniakami na smalcu wołowym. Dodaję sporo świeżego majeranku, odrobinę słodkiej papryki i trochę octu winnego. Całość mieszam na patelni i zalewam maślanką.
- Cebulę przesmażam na smalcu i dodaję ziemniaki pokrojone w talarki. Na końcu dorzucam majeranek, ocet i paprykę. Korzeń świeżego chrzanu kroję i wrzucam do blendera. Dolewam odrobinę octu winnego i łyżkę wazową wrzątku. Na koniec dodaję odrobinę dżemu mirabelkowego i łyżkę miodu. Całość miksuję.
- Wracam do kotletów. Na patelni rozpuszczam odrobinę smalcu wieprzowego i smażę na nim kotlety, ok. 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie siekam cebulę, dorzucam do bryzoli i smażę razem z kotletami.
- Na talerz wykładam ziemniaki i wykładam na nie bryzole. Cebulę doprawiam solą, pieprzem i duszę jeszcze przez chwilę na patelni, po czym wykładam ją na mięso. Danie przyozdabiam świeżym majerankiem