Tex-Mex chili - łatwe danie z wolnowaru lub... piekarnika
2022-11-16
łatwy
30 min
8
Tex-mex chili to danie z gulaszowej wołowiny, której cena nie powali nas na kolana. Danie przygotujesz łatwo, dlatego podajemy przepis na naprawdę dużą porcję - idealną dla liczniejszej rodziny lub dla tych, którzy lubią ugotować coś na zapas i zamrozić gotową potrawę. To chili nadaje się do zamrażania.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa wołowego na gulasz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 puszki fasoli, wypłukanej i osuszonej
- 3 puszki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, nieodsączonych
- 1 szklanka wody
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki salsy verde (można kupić gotowy sos w puszce lub przygotować go samodzielnie)
- 2 łyżki gotowej przyprawy chili
- 2 łyżeczki suszonej mielonej cebuli
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- Opcjonalnie do podania:
- tarty ser cheddar, posirkana świeża kolendra, kwaśna śmietana, pokrojone papryczki jalapeno lub fresno, dodatkowa salsa verde
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni partiami przyrumienić wołowinę w oleju. Dodać czosnek; gotować 1 minutę dłużej.
- Przełożyć do wolnowaru lub brytfanki.
- Wymieszać fasolę, sos pomidorowy, pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, salsę verde i przyprawy. Dodać do mięsa i wymieszać.
- Przykryć i gotować w wolnowarze albo wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100ºC. Gotować lub piec przez 5-6 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Przed podaniem udekorować każdą porcję dodatkami według uznania.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Zobacz naszą galerię przepisów z gulaszami