Tex-Mex chili - łatwe danie z wolnowaru lub... piekarnika

Tex-Mex chili -  łatwe danie z wolnowaru lub... piekarnika
Autor: Shutterstock Tex-mex chili to danie, które prawie samo się robi
łatwy
30 min
8

Tex-mex chili to danie z gulaszowej wołowiny, której cena nie powali  nas na kolana. Danie przygotujesz łatwo, dlatego podajemy przepis na naprawdę dużą porcję - idealną dla liczniejszej rodziny  lub dla tych, którzy lubią ugotować coś na zapas i zamrozić gotową potrawę. To chili  nadaje się do zamrażania.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 puszki fasoli, wypłukanej i osuszonej
  • 3 puszki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów, nieodsączonych
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki salsy verde (można kupić gotowy sos w puszce lub przygotować go samodzielnie)
  • 2 łyżki gotowej przyprawy chili
  • 2 łyżeczki suszonej mielonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Opcjonalnie do podania:
  • tarty ser cheddar, posirkana świeża kolendra, kwaśna śmietana, pokrojone papryczki jalapeno lub fresno, dodatkowa salsa verde

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni partiami przyrumienić wołowinę w oleju. Dodać czosnek; gotować 1 minutę dłużej.
  • Przełożyć do wolnowaru lub brytfanki.
  • Wymieszać fasolę, sos pomidorowy, pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, salsę verde i przyprawy. Dodać do mięsa i wymieszać.
  • Przykryć i gotować w wolnowarze albo wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100ºC. Gotować lub piec przez 5-6 godzin lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • Przed podaniem udekorować każdą porcję dodatkami według uznania.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Zobacz naszą galerię przepisów z gulaszami

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej