Ten sos to mój jesienny sposób na pierś z kurczaka. Rodzina się zajada

Ten sos to mój jesienny sposób na pierś z kurczaka. Rodzina się zajada
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie wiesz, do czego wykorzystać zebrane grzyby? Ten przepis może być więc dla ciebie. Przygotuj z nich aromatyczny obiad! Przepyszny kurczaka z kremowym sosem grzybowym i szałwią sprawdzi się perfekcyjnie na każdy dzień tygodnia. Nie ma co się długo zastanawiać! Wypróbuj ten przepis w kilku prostych krokach.

Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie. Idealne danie na każdą okazję

Aromatyczna pierś z kurczaka w grzybowym sosie z szałwią i białym winem to wspaniały pomysł na niezwykły obiad. Prosty w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Sprawdzi się on zarówno na szybki obiad w tygodniu jak i na elegancką kolację dla dwojga.

Sekretem tego sosu jest szałwia, która nadaje mu niesamowitego smaku i jeszcze bardziej podbija aromat grzybów. Równie ważny jest dodatek białego wina, które sprawia, że nasze danie wynosi się na całkowicie nowy poziom. Jeśli jednak nie czujemy się komfortowo gotując z alkoholem możemy całkowicie pominąć ten punkt, bądź zamienić wino na bulion z kurczaka.

Z czym podawać to danie? Możliwości jest mnóstwo

Nasze danie można podawać z warzywami, ryżem makaronem lub ziemniaczanym puree - możliwości jest całe mnóstwo. Jeśli chcemy możemy dołożyć bagietkę, by można było maczać nią w sosie.

To idealny sposób na prosty posiłek dla każdego. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by móc się rozkoszować tym aromatycznym daniem. Każdy powinien wypróbować tego przepisu, w szczególności teraz kiedy grzybów jest od groma!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 150 g grzybów
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • garść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 400 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy na dużej patelni.
  • Dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojone grzyby.
  • Dorzucamy posiekaną pietruszkę i podsmażamy.
  • Całość doprawiamy solą.
  • Dodajemy wino i dokładnie mieszamy.
  • DOdajemy śmietanę i zagotowujemy.
  • Gotujemy około 5 minut.
  • W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego kurczaka.
  • Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy, aż będzie w pełni gotowy.
  • Do sosy dodajemy szałwię i doprawiamy do smaku.
  • Kurczaka dorzucamy do sosu.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej