Ten sos to mój jesienny sposób na pierś z kurczaka. Rodzina się zajada

Dieta bezglutenowa
Nie wiesz, do czego wykorzystać zebrane grzyby? Ten przepis może być więc dla ciebie. Przygotuj z nich aromatyczny obiad! Przepyszny kurczaka z kremowym sosem grzybowym i szałwią sprawdzi się perfekcyjnie na każdy dzień tygodnia. Nie ma co się długo zastanawiać! Wypróbuj ten przepis w kilku prostych krokach.
Pierś z kurczaka w aromatycznym sosie. Idealne danie na każdą okazję
Aromatyczna pierś z kurczaka w grzybowym sosie z szałwią i białym winem to wspaniały pomysł na niezwykły obiad. Prosty w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Sprawdzi się on zarówno na szybki obiad w tygodniu jak i na elegancką kolację dla dwojga.
Sekretem tego sosu jest szałwia, która nadaje mu niesamowitego smaku i jeszcze bardziej podbija aromat grzybów. Równie ważny jest dodatek białego wina, które sprawia, że nasze danie wynosi się na całkowicie nowy poziom. Jeśli jednak nie czujemy się komfortowo gotując z alkoholem możemy całkowicie pominąć ten punkt, bądź zamienić wino na bulion z kurczaka.
Z czym podawać to danie? Możliwości jest mnóstwo
Nasze danie można podawać z warzywami, ryżem makaronem lub ziemniaczanym puree - możliwości jest całe mnóstwo. Jeśli chcemy możemy dołożyć bagietkę, by można było maczać nią w sosie.
To idealny sposób na prosty posiłek dla każdego. Wystarczy kilka chwil i prostych składników, by móc się rozkoszować tym aromatycznym daniem. Każdy powinien wypróbować tego przepisu, w szczególności teraz kiedy grzybów jest od groma!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła
- 1 szalotka
- 150 g grzybów
- natka pietruszki
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 150 ml śmietanki kremówki
- garść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
- 400 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy na dużej patelni.
- Dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy.
- Dodajemy pokrojone grzyby.
- Dorzucamy posiekaną pietruszkę i podsmażamy.
- Całość doprawiamy solą.
- Dodajemy wino i dokładnie mieszamy.
- DOdajemy śmietanę i zagotowujemy.
- Gotujemy około 5 minut.
- W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego kurczaka.
- Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy, aż będzie w pełni gotowy.
- Do sosy dodajemy szałwię i doprawiamy do smaku.
- Kurczaka dorzucamy do sosu.