Takiej glazury do kurczaka jeszcze nie próbowałeś. Mięso smakuje obłędnie

Takiej glazury do kurczaka jeszcze nie próbowałeś. Mięso smakuje obłędnie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

W ten Dzień Kawy sięgnij nie tylko po filiżankę tego pysznego napoju. Równie dobrym pomysłem może być przygotowanie tego aromatycznego kurczaka w glazurze kawowej. Ten przepyszny napój świetnie podkreśla smak mięsa dodając my głębokiego i lekko dymnego aromatu. Wypróbuj aromatyczny przepis na kurczaka w glazurze kawowej.

Kawa nie tylko do picia. Dodaj ją do marynaty

Na Dzień Kawy przygotuj nietypowe, ale niezwykle efektowne danie. Kurczak w glazurze kawowej smakuje wyśmienicie, a nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Kawa tu nie dominuje, ale pozwala nadać mięsu ciekawy i głęboki smak z lekko dymnym posmakiem. Cała glazura tworzy tu niesamowitą symfonię smaków.

Na przykład sos sojowy służy tu jako podbicie smaku i charakteru mięsa, Miód dodaje nieco słodyczy i karmelowego posmaku. Ocet balansuje to wszystko, a całość domyka czosnek i przyprawy dodając pikanterii i aromatu do naszego dania.

Z czym podawać kurczaka? Te dodatki sprawdzą się idealnie

Naszego kurczaka można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki, kasza bulgur czy ryż jaśminowy. Co więcej, sałatka z rukoli czy cukinia będą idealnym zielonym dodatkiem. Jeśli chcemy możemy również wykorzystać go w burgerach.

To piękny, prosty i niezwykle aromatyczny sposób na obiad, który świetnie się sprawdzi nie tylko w Dzień Kawy. Jeśli chcemy, możemy przygotować naszego kurczaka dzień wcześniej i trzymać go w marynacie przez całą noc.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • Glazura kawowa:
  • 0,5 szklanki mocnego espresso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy kawę, sos, sojowy, miód ocet, musztardę, przyprawy i posiekany czosnek.
  • Kurczaka kroimy na plastry i wkładamy do marynaty.
  • Całość dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Kurczaka wyjmujemy z marynaty.
  • Kurczaka obsmażamy, aż będzie gotowy.
  • Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka.
  • Gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje.
  • Kurczaka obtaczamy naszą glazurą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej