Takiej glazury do kurczaka jeszcze nie próbowałeś. Mięso smakuje obłędnie

Dieta bezglutenowa
W ten Dzień Kawy sięgnij nie tylko po filiżankę tego pysznego napoju. Równie dobrym pomysłem może być przygotowanie tego aromatycznego kurczaka w glazurze kawowej. Ten przepyszny napój świetnie podkreśla smak mięsa dodając my głębokiego i lekko dymnego aromatu. Wypróbuj aromatyczny przepis na kurczaka w glazurze kawowej.
Kawa nie tylko do picia. Dodaj ją do marynaty
Na Dzień Kawy przygotuj nietypowe, ale niezwykle efektowne danie. Kurczak w glazurze kawowej smakuje wyśmienicie, a nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Kawa tu nie dominuje, ale pozwala nadać mięsu ciekawy i głęboki smak z lekko dymnym posmakiem. Cała glazura tworzy tu niesamowitą symfonię smaków.
Na przykład sos sojowy służy tu jako podbicie smaku i charakteru mięsa, Miód dodaje nieco słodyczy i karmelowego posmaku. Ocet balansuje to wszystko, a całość domyka czosnek i przyprawy dodając pikanterii i aromatu do naszego dania.
Z czym podawać kurczaka? Te dodatki sprawdzą się idealnie
Naszego kurczaka można podawać z najróżniejszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki, kasza bulgur czy ryż jaśminowy. Co więcej, sałatka z rukoli czy cukinia będą idealnym zielonym dodatkiem. Jeśli chcemy możemy również wykorzystać go w burgerach.
To piękny, prosty i niezwykle aromatyczny sposób na obiad, który świetnie się sprawdzi nie tylko w Dzień Kawy. Jeśli chcemy, możemy przygotować naszego kurczaka dzień wcześniej i trzymać go w marynacie przez całą noc.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- Glazura kawowa:
- 0,5 szklanki mocnego espresso
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy kawę, sos, sojowy, miód ocet, musztardę, przyprawy i posiekany czosnek.
- Kurczaka kroimy na plastry i wkładamy do marynaty.
- Całość dobrze mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Kurczaka wyjmujemy z marynaty.
- Kurczaka obsmażamy, aż będzie gotowy.
- Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka.
- Gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje.
- Kurczaka obtaczamy naszą glazurą.