Ryż jaśminowy z grillowaną papryką i rozmarynem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ryż z papryką i rozmarynem to szybkie i sycące danie, niezwykle aromatyczne. Jest zarówno wegetariańskie, jak i wegańskie. Idealne na lekki lunch lub kolację. Może także stanowić dodatek do mięsa.
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu jaśminowego
- papryka zielona i czerwona
- pół filiżanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę pokroić w szerokie paski, zgrillować.
- Z oliwy, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Wrzucić do niej lekko podduszoną paprykę, dodać sól i pieprz.
- Ryż zalać zimną wodą (centymentr nad ryżem) i gotować bez mieszania, aż woda zostanie wchłonięta.
- Marynatę podgrzać razem z papryką. Położyć na ryżu, polać resztą marynaty, udekorować rozmarynem.