Ta wieprzowina sprawdzi się każdego dnia tygodnia. Wystarczy kilka składników

Ta wieprzowina sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Ta wieprzowina sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy kilka składników
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczna wieprzowina z pieczarkami i oliwkami to wspaniały sposób na smakowity obiad. A całość przygotujemy w jednym garnku, z tylko kilku składników. Zaskocz rodzinę przepysznym daniem, które świetnie sprawdzi się zarówno w tygodniu, jak i na weekend. 

Prosto, szybko i na temat. Aromatyczny obiad dla całej rodziny

Przepyszny, prosty i z niewielkiej ilości składników. Ten przepis na wieprzowinę z pieczarkami i oliwkami to wspaniały pomysł na ciekawy obiad. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i nie wymaga specjalnych umiejętności. A to wszystko w jednym garnku.

To naprawdę prosty sposób na aromatyczne danie, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Można podawać je z kuskusem, kaszą, ryżem czy z ziemniakami. Dzięki temu, że robimy je w jednym garnku nie narobimy sobie całej masy naczyń, które później będzie trzeba pomyć.

Jeśli zależy nam na aromatycznym daniu, bez zbędnych komplikacji - ten wybór będzie doskonały. Idealne połączenia smaku i aromatu, a przy okazji prosta sprawiają, że ten posiłek wart jest naszej uwagi. 

Warto wypróbować go kiedy mamy ochotę na prosty i pełen smaku obiad bez nadmiaru pracy. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet ten, któremu z gotowaniem nie do pary. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się tym smakowitym posiłkiem.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzewamy olej. 
  • Dodajemy mięso.
  • Smażymy je i rozdrabniamy.
  • Dodajemy posiekaną paprykę, pokrojone na ćwiartki pieczarki i pokrojoną marchewkę.
  • Podsmażamy kilka minut.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy pomidory i całość mieszamy.
  • Gotujemy około 15 minut.
  • Dodajemy sól i cukier i gotujemy, aż sos nieco odparuje.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej