Szybkie kotlety po lwowsku: przepis na lwowskie mielone z indyka

Szybkie kotlety po lwowsku: przepis na lwowskie mielone z indyka
Autor: Shutterstock Do lwowskich kotletów można dodać posiekaną zieleninę
łatwy
25 min
4

Kotlety po lwowsku, z mielonego mięsa indyczego, udają się zawsze, są z wierzchu chrupiące, a w środku soczyste i pełne smaku. Dodatek startego sera powoduje, że delikatne mięso indycze zyskuje na smaku. Te kotlety doskonale smakują z opiekanymi ziemniakami i surówką z buraków.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 1 jajko bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone z indyka wymieszać starannie z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem i startym żółtym serem, doprawić solą i pieprzem.
  • Wyrobić na jednolitą masę, z której uformować kotlety - mnie zazwyczaj wychodzi 8 sztuk.
  • Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony po ok. 8 min.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej