Szybkie kotlety po lwowsku: przepis na lwowskie mielone z indyka
2021-09-15
łatwy
25 min
4
Kotlety po lwowsku, z mielonego mięsa indyczego, udają się zawsze, są z wierzchu chrupiące, a w środku soczyste i pełne smaku. Dodatek startego sera powoduje, że delikatne mięso indycze zyskuje na smaku. Te kotlety doskonale smakują z opiekanymi ziemniakami i surówką z buraków.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 200 g startego żółtego sera
- 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
- 1 jajko bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone z indyka wymieszać starannie z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem i startym żółtym serem, doprawić solą i pieprzem.
- Wyrobić na jednolitą masę, z której uformować kotlety - mnie zazwyczaj wychodzi 8 sztuk.
- Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony po ok. 8 min.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH