Szybki obiad czy wykwintna kolacja? To danie sprawdzi się na każdą okazję

Szybki obiad czy wykwintna kolacja? To danie sprawdzi się na każdą okazję
Autor: Shutterstock.com Szybki obiad czy wykwintna kolacja? To danie sprawdzi się na każdą okazję
łatwy
5 min
4

Przepyszny i aromatyczny kurczak po florencku to idealny sposób na obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi pełne smaku i niesamowicie soczyste, a jego przygotowanie jest niesamowicie łatwe. Wystarczy kilka kroków, by zachwycić każdego tym przepysznym daniem.

Przepyszne danie, które rozkocha w sobie każdego. Kurczak po florencku z masłem to danie, które sprawdzi się zarówno na obiad w tygodniu, jak i podczas wykwintnej kolacji. Choć nie jest to przepis oryginalny a jego wariacja.

Co oznacza "po florencku"? Ciekawostka kulinarna

Co ciekawe, jeśli w daniach znajdziemy nazwę "po florencku" możemy być niemal pewni, że znajdować się będzie w nich szpinak. A to dlatego, że Katarzyna Medycejska, które pochodziła z Florencji, kiedy poślubiła króla Francji przywiozła włoskich kucharzy i swoje składniki. Jednym z nim był właśnie szpinak.

Modyfikuj jak lubisz. Wspaniałe i proste danie

To danie można jeść zarówno z makaronem, jak i polentą, risotto czy pieczonymi ziemniakami. Jeśli chcemy możemy dorzucić do niego pieczarki, suszone pomidory czy musztardy.

Jego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 30 minut. Danie jest niezwykle proste, ale wychodzi wspaniale aromatyczne i eleganckie. Można je również łatwo modyfikować. Nie ma problemu, by zamienić kurczaka na indyka, tofu czy chociażby łososia.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietanki min. 30 proc.
  • 150 g świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • 90 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż.
  • Doprawiamy i obtaczamy w mące.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Obsmażamy kurczaka, aż będzie prawie gotowy.
  • Odstawiamy na bok.
  • Na tej samej patelni smażmy posiekany czosnek.
  • Dodajemy bulion i mieszamy.
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy do zgęstnienia.
  • Dodajemy szpinak i parmezan.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
  • Dodajemy z powrotem kurczaka i gotujemy kilka minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej