Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika: przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę
2021-05-14
łatwy
30 min
4
Sznycle z łopatki wieprzowej z piekarnika to ulubiony przepis wszystkich zapracowanych. Mięso można wcześniej zamarynować i upiec. Ten prosty przepis na kruchą i soczystą wieprzowinę w sosie własnym zyska uznanie każdego smakosza.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 5 dużych cebul
- 10 ząbków czosnku
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 woreczek lub rękaw foliowy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę pokroić na plastry grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, starając się nie porozrywać tkanki mięsnej.
- Keczup, musztardę i przyprawy wymieszać.
- Cebulę pokroić na talarki, czosnek posiekać.
- Do woreczka do pieczenia włożyć plastry mięsa, dodać cebulę i czosnek oraz marynatę. Zamknąć woreczek i dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
- Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby mięso lekko się zrumieniło.