Sznycle cielęce po holsztyńsku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Na tym talerzu jest bardzo wiele, soczyste, delikatne mięso cielęce, jajka, tłusty łosoś i słone anchois. Wszystko to okraszone wyrazistymi kaparami, i kwaskowym smakiem marynowanych buraków i ostrym aromatem pieprzu. Dużo? Tak, ale jakie dobre!
SKŁADNIKI
- 4 sznycle cielęce
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki
- łyżka oleju
- 2 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- 4 anchois
- łyżka kaparów
- 2 marynowane buraki
- grubo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle rozbij tłuczkiem i smaż krótko na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
- Zdejmij mięso z patelni, przypraw pieprzem i solą. Zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Na tej samej patelni usmaż jajka sadzone.
- Na talerzu ułóż sałatę a na niej sznycle , jajka, kawałki łososia, fileciki anchois, pokrojone w plastry buraki.
- Posyp kaparami i grubo zmielonym pieprzem.