Kotleciki z mielonego mięsa indyczego i białego sera - pyszne i delikatne danie obiadowe

Kotleciki z mielonego mięsa z indyka i twarogu
Autor: Shutterstock Kotleciki z mielonego mięsa z indyka i twarogu to mięsne kąski dla każdego
łatwy
35 min
4

Dieta niskokaloryczna

Kotleciki z mielonego mięsa indyczego i białego sera to delikatne mięsne kotleciki, które znakomicie sprawdzą się na codzienny rodzinny obiad. Tak przygotowane kotlety wychodzą miękki i soczyste w środku. Same w sobie mają bardzo łagodny smak, ale można je nieco podkręcić odrobiną przypraw.

Mięso mielone z indyka na kotlety

Mięso z indyka jest chude, lekkostrawne i nie powoduje alergii. Jest więc znakomitym wyborem dla każdej osoby dbającej o zdrowie i linię. Na kotlety najlepsze będzie mielone mięso z ud indyczych, to z piersi może się okazać nieco za suche. Ale jeśli chcemy zminimalizować zawartość tłuszczu w kotletach to pierś powinna być wyborem numer jeden.

Czy dodatki są konieczne?

Dodatek marchewki i natki pietruszki nie jest konieczny, ale urozmaica smak kotlecików. Jeśli nie przepadasz za dodatkami w kotlecie, możesz je pominąć. Jeśli nie lubisz któregoś z dodatków możesz go zastąpić innym: zamiast marchewki można dodać startą cebulę, tartą bulwę selera, plasterki selera naciowego lub drobno posiekanego pora. natkę można zastąpić koperkiem, szczypiorkiem, bazylią lub innymi świeżymi lub suszonymi ziołami, niezłą opcją jest dodanie do nich ulubionych kiełków..

Czym przyprawić kotlety z indyka z twarogiem?

Sól i pieprz to podstawa. Lubię jednak wyostrzyć nieco smak kotlecików dodając szczyptę mielonej papryki - dla dzieci słodką, dla dorosłych ostrą. Niekiedy zamiast papryki używam gałki muszkatołowej lub granulowanego czosnku.

Przepis na kotleciki z mielonego mięsa indyczego i białego sera

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 2 marchewki
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • pieprz i sól
  • opcjonalnie: słodka lub ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać z rozkruszonym twarogiem.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i przesmażyć na nim marchewkę na półtwardo, przestudzić i dodać do mięsa.
  • Natkę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać, dodać do mięsa, masę przyprawić i wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce i smażyć na rumiano.
  • W wersji dietetycznej kotlety można opaniewrować w płatkach owsianych lub pozostawić bez panierki i upiec w piekarniku.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej