Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel: przepis na sznycel cielęcy
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sznycel wiedeński (nie mylić ze sznyclem po wiedeńsku) to kotlet z mięsa z udźca cielęcego panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Tradycyjnie smażony na klarowanym maśle i podawany z cząstką cytryny. Klasycznym dodatkiem do Wiener Schnitzel jest sałatka ziemniaczana.
Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński to zawsze kotlet cielęcy. Tradycyjnie serwowany był z ziemniakami z pietruszką lub sałatką ziemniaczaną. Dziś podaje się go często z pieczonymi ziemniakami, z puree ziemniaczanym lub z frytkami. W Polsce podaje się go z jajkiem sadzonym ułożonym na wierzchu.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety z udźca cielęcego
- mąka
- 2 duże jajka
- bułka tarta
- sól
- olej i klarowane masło do smażenia
- masło 4 łyżki
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płaty mięsa rozbić do grubości ok. 0,5 cm, posolić
- Panierować: najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, na koniec w bułce tartej
- Smażyć na rozgrzanym oleju wymieszanym ze sklarowanym masłem. Można również smażyć wyłącznie na maśle
- Podczas smażenia panierka może zacząć odstawać od mięsa - to specyficzna cecha sznycla wiedeńskiego
- Gdy kotlet się zrumieni, odwrócić go na drugą stronę, a na usmażoną powierzchnię położyć łyżkę masła
- Po usmażeniu z obu stron pozwolić sznyclom "odpocząć" przez minutę na papierowym ręczniku.
- Podawać z ćwiartką cytryny do skropienia.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad