Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku

2021-03-29
Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku
Autor: Shutterstock Szisz kebab to doskonałe danie na przyjęcie.
łatwy
30 min
4

Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i  jedzenia. Szisz kebab według naszego przepisu  jest  też łatwy do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg baraniny lub jagnięciny
  • 2 sztuki cebuli 
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 średnia sztuka papryki najlepiej zielona
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawa do kebabu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso, paprykę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, garam masalę zmiel dwa razy w maszynce do mięsa, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  • Przyprawy wymieszaj 2 łyżkami majonezu i z baraniną, dopraw sokiem z cytryny i przygotuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
  • Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną i piecz do miękkości. Szisz kebab będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od bagnecików.
  • Szisz kebab podawaj na ciepło, na przykład na liściu sałaty z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowanego z reszty  majonezu.