Szisz kebab, czyli łatwy kebab na patyku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szisz kebab to idealne danie na przyjęcie. Typowe finger food, łatwe do podania i jedzenia. Szisz kebab według naszego przepisu jest też łatwy do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg baraniny lub jagnięciny
- 2 sztuki cebuli
- 3/4 szklanki majonezu
- 1 średnia sztuka papryki najlepiej zielona
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawa do kebabu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso, paprykę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, garam masalę zmiel dwa razy w maszynce do mięsa, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
- Przyprawy wymieszaj 2 łyżkami majonezu i z baraniną, dopraw sokiem z cytryny i przygotuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
- Patyczki lub bagneciki do szaszłyków oklej masą mięsną i piecz do miękkości. Szisz kebab będzie gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od bagnecików.
- Szisz kebab podawaj na ciepło, na przykład na liściu sałaty z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowanego z reszty majonezu.