Szarpane mięso z kurczaka z rosołu do kanapek na ciepło
2022-05-16
łatwy
30 min
4
Mięso kurczaka z rosołu warto powtórnie wykorzystać. Nawet wygotowane jest wciąż bogate w wartości odżywcze. Jako mięso z odzysku, jest praktycznie za darmo. Odrobina kreatywności i można z mięsa rosołowego przygotować pyszne kanapki na ciepło - idealna na każdą imprezę lub szybki posiłek.
SKŁADNIKI
- 2 ugotowane piersi kurczaka, z rosołu
- 2 ugotowane nóżki kurczaka, z rosołu
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 3 łyżki sosu barbecue lub 2 łyżki keczupu i 1 łyżka powideł śliwkowych
- 200 ml rosołu
- 4 bułki hambugerowe
- majonezowy sos czosnkowy
- świeże liście bazylii, roszponki lub rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane mięso oddzielić od kości i chrząstek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i porwać na włókna.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka sekund.
- Dodać mięso, mieszankę przypraw meksykańskich, sos barbecue oraz rosół. Podgrzewać, delikatnie mieszając, aż mięso zagrzeje się i wchłonie część płynu.
- W międzyczasie opiec bułki. Następnie nakładać na połówkę bułki porcję mięsa. Polać sosem czosnkowym. Przybrać swieżymi liśćmi i przykryć drugą połówki bułki.
- Podawać od razu! Lub przygotować wcześniej szarpane mięso z kurczaka i podać dopiero po przygotowaniu bułek.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki