Szarpane mięso z kurczaka z rosołu do kanapek na ciepło

Szarpane mięso z kurczaka z rosołu do kanapek na ciepło
Autor: Shutterstock.com Szarpane mięso z kurczaka z rosołu do kanapek na ciepło
łatwy
30 min
4

Mięso kurczaka z rosołu warto powtórnie wykorzystać. Nawet wygotowane jest wciąż bogate w wartości odżywcze. Jako mięso z odzysku, jest praktycznie za darmo. Odrobina kreatywności i można z mięsa rosołowego przygotować pyszne kanapki na ciepło - idealna na każdą imprezę lub szybki posiłek. 

SKŁADNIKI

  • 2 ugotowane piersi kurczaka, z rosołu
  • 2 ugotowane nóżki kurczaka, z rosołu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 3 łyżki sosu barbecue lub 2 łyżki keczupu i 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 200 ml rosołu
  • 4 bułki hambugerowe
  • majonezowy sos czosnkowy
  • świeże liście bazylii, roszponki lub rukoli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane mięso oddzielić od kości i chrząstek. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i porwać na włókna. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć kilka sekund.
  • Dodać mięso, mieszankę przypraw meksykańskich, sos barbecue oraz rosół. Podgrzewać, delikatnie mieszając, aż mięso zagrzeje się i wchłonie część płynu. 
  • W międzyczasie opiec bułki. Następnie nakładać na połówkę bułki porcję mięsa. Polać sosem czosnkowym. Przybrać swieżymi liśćmi i przykryć drugą połówki bułki. 
  • Podawać od razu! Lub przygotować wcześniej szarpane mięso z kurczaka i podać dopiero po przygotowaniu bułek. 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej