Świeżonka: przepis na chłopski gulasz ze świeżo ubitej wieprzowiny

Świeżonka: przepis na chłopski gulasz ze świeżo ubitej wieprzowiny
Autor: Shutterstock Świeżonka, kawałki wieprzowiny prosto z uboju smażone z cebulą
łatwy
30 min
4

Świeżonka to tradycyjny chłopski gulasz przygotowywany ze świeżo ubitej wieprzowiny. W różnych regionach Polski potrawa ta jest przyrządzana z różnorodnymi dodatkami. Jednak podstawowym składnikiem świeżonki jest świeże mięso wieprzowe. Najlepiej jeszcze ciepłe, tuż po uboju. Można jednak przygotować potrawę a la świeżnka z niemrożonej karkówki wieprzowej. Wypróbujcie!  

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 4 cebule
  • 4 łyżeczki przyprawy go grilla lub mieszanki: słodkiej i ostrej papryki, pieprzu, granulowanego czosnku, kolendry, majeranku, kminku,
  • 100 g oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso i podgardle pokroić w kostkę o boku 2 cm.
  • Olej wymieszać z przyprawą grillową.
  • Mięso i tłuszcz zalać przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszać. Każdy kawałek pokryć olejem z przyprawami.
  • Odstawić na 4 godziny do marynowania.
  • Rozgrzać rondel z grubym dnem. Dodać mięso i obsmażyć.
  • Następnie przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu we własnym soku przez 30-40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pilnować, żeby się nie przypaliło.
  • Cebulę pokroić w piórka. Oprószyć solą. Wymieszać. Dodać do obsmażonego mięsa.
  • Ponownie przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli.
  • Zdjąć pokrywkę. Gotować jeszcze 3-5 minut. Niech nadmiar płynu odparuje.
  • Podawać z pieczywem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej