Świeżonka: przepis na chłopski gulasz ze świeżo ubitej wieprzowiny
2021-08-25
łatwy
30 min
4
Świeżonka to tradycyjny chłopski gulasz przygotowywany ze świeżo ubitej wieprzowiny. W różnych regionach Polski potrawa ta jest przyrządzana z różnorodnymi dodatkami. Jednak podstawowym składnikiem świeżonki jest świeże mięso wieprzowe. Najlepiej jeszcze ciepłe, tuż po uboju. Można jednak przygotować potrawę a la świeżnka z niemrożonej karkówki wieprzowej. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki bez kości
- 200 g podgardla wieprzowego
- 4 cebule
- 4 łyżeczki przyprawy go grilla lub mieszanki: słodkiej i ostrej papryki, pieprzu, granulowanego czosnku, kolendry, majeranku, kminku,
- 100 g oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso i podgardle pokroić w kostkę o boku 2 cm.
- Olej wymieszać z przyprawą grillową.
- Mięso i tłuszcz zalać przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszać. Każdy kawałek pokryć olejem z przyprawami.
- Odstawić na 4 godziny do marynowania.
- Rozgrzać rondel z grubym dnem. Dodać mięso i obsmażyć.
- Następnie przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu we własnym soku przez 30-40 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pilnować, żeby się nie przypaliło.
- Cebulę pokroić w piórka. Oprószyć solą. Wymieszać. Dodać do obsmażonego mięsa.
- Ponownie przykryć pokrywką. Dusić na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli.
- Zdjąć pokrywkę. Gotować jeszcze 3-5 minut. Niech nadmiar płynu odparuje.
- Podawać z pieczywem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.
5 zasad, jak upiec mięso