Świąteczny schab marynuję w zaskakującej mieszance. Robotę robi tajny składnik
Na świątecznym stole w Boże Narodzenie powinien pojawić się schab. W tym roku warto przygotować go nieco inaczej. Schab marynowany w czarnej herbacie jest pyszny, a po upieczeniu pozostaje soczysty. Długie leżakowanie w marynacie z czarnej herbaty sprawia, że mięso zyskuje wyborny smak. Poznajcie prosty przepis na przepyszny i aromatyczny schab marynowany w czarnej herbacie.
i
Dieta bezglutenowa
Czy można marynować schab w czarnej herbacie?
Schab wieprzowy sprawdza się zawsze i tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Zamiast korzystać z klasycznych receptur, warto sprawdzić nowy przepis, w którym schab marynuje się w czarnej herbacie. To dobre połączenie, które zawsze wychodzi. Czarna herbata zawiera taniny, czyli garbniki odpowiedzialne za jej smak, kolor i właściwości prozdrowotne. Mało kto wie, że na mięso działają zmiękczająco i sprawiają, że schab nie wysycha w czasie pieczenia. Zyskuje subtelny smak i aromat, a także pozostaje soczysty.
Jaką herbatę wybrać do marynaty do schabu?
W tym przepisie schab marynuje się w mieszance wody, przypraw i czarnej herbaty. Którą wybrać? Najlepiej sprawdzą się takie odmiany czarnej herbaty, jak:
- English Breakfast – to klasyczna czarna herbata, która dobrze komponuje się z wieprzowiną. Ma bogaty smak i dodaje subtelnej goryczki, która równoważy smaki w marynacie.
- Assam – czarne herbaty tej odmiany mają intensywny smak. Dobrze zmiękcza mięso i nadaje głębokiego smaku.
- Darjeeling – ta herbata jest nieco lżejsza w smaku, więc schab wychodzi delikatniejszy. T
- Earl Grey – wykorzystując tę herbatę należy uważać, ponieważ aromatyzowana bergamotką jest intensywna i może zdominować smak.
Jakich herbat nie używać do marynaty do schabu? Nie nadają się także herbaty zielone i białe, ponieważ nie zawierają wystarczającej ilości tanin, aby skutecznie zmiękczyć mięso i nadać mu wyrazisty smak. Do marynaty do schabu nie można używać herbat aromatyzowanych, takich jak owocowe, kwiatowe lub z dodatkiem przypraw. Mogą znacząco wpłynąć na smak pieczonego schabu.
Jak zrobić schab marynowany w czarnej herbacie?
Przepis na pyszny i soczysty schab marynowany w czarnej herbacie na święta Bożego Narodzenia nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzą sobie nawet początkujący. Przygotowanie marynaty z czarnej herbaty nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto jednak pamiętać, że schab powinien leżakować w mieszance wody, czarnej herbaty i przypraw przynajmniej 12 godzin. Najlepiej jeżeli spędzi w niej całą dobę. Przygotowania trzeba więc zacząć wcześniej.
Jak więc zrobić aromatyczny schab w marynacie z czarnej herbaty? Tę znakomitą domową wędlinę na Boże Narodzenie może zrobić każdy. To łatwe i szybkie zadanie.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu z czarnej herbaty
- 2. krok – zamarynowanie schabu w czarnej herbacie
- 3. krok – wstawienie marynowanego schabu do lodówki na 12 godzin
- 4. krok – natarcie schabu przyprawami i czarną herbatą
- 5. krok – upieczenie schabu marynowanego w czarnej herbacie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 15 g czarnej herbaty
- sól, pieprz
- Marynata:
- 2 l wody
- 10 g czarnej herbaty
- 5 ząbków czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć czarną herbatę – w torebkach lub zaparzaczu. Dodać czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
- Garnek zestawić z ognia. Wyjąć herbatę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonej marynaty włożyć schab i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin lub dłużej.
- Schab wyjąć z marynaty i przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czarną herbatą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 40 minut.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić upieczony schab w piekarniku 15 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
- Podawać jako wędlinę podczas świąt Bożego Narodzenia.