Świąteczny schab marynuję w zaskakującej mieszance. Robotę robi tajny składnik

2025-12-11 13:36

Na świątecznym stole w Boże Narodzenie powinien pojawić się schab. W tym roku warto przygotować go nieco inaczej. Schab marynowany w czarnej herbacie jest pyszny, a po upieczeniu pozostaje soczysty. Długie leżakowanie w marynacie z czarnej herbaty sprawia, że mięso zyskuje wyborny smak. Poznajcie prosty przepis na przepyszny i aromatyczny schab marynowany w czarnej herbacie.

schab marynowany w czarnej herbacie

i

Autor: .ai Generator/ Shutterstock Ten schab zawsze wychodzi i jest soczysty. Za jego smak odpowiada genialna marynata.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Czy można marynować schab w czarnej herbacie?

Schab wieprzowy sprawdza się zawsze i tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Zamiast korzystać z klasycznych receptur, warto sprawdzić nowy przepis, w którym schab marynuje się w czarnej herbacie. To dobre połączenie, które zawsze wychodzi. Czarna herbata zawiera taniny, czyli garbniki odpowiedzialne za jej smak, kolor i właściwości prozdrowotne. Mało kto wie, że na mięso działają zmiękczająco i sprawiają, że schab nie wysycha w czasie pieczenia. Zyskuje subtelny smak i aromat, a także pozostaje soczysty.

Jaką herbatę wybrać do marynaty do schabu?

W tym przepisie schab marynuje się w mieszance wody, przypraw i czarnej herbaty. Którą wybrać? Najlepiej sprawdzą się takie odmiany czarnej herbaty, jak:

  • English Breakfast – to klasyczna czarna herbata, która dobrze komponuje się z wieprzowiną. Ma bogaty smak i dodaje subtelnej goryczki, która równoważy smaki w marynacie.
  • Assam – czarne herbaty tej odmiany mają intensywny smak. Dobrze zmiękcza mięso i nadaje głębokiego smaku.
  • Darjeeling – ta herbata jest nieco lżejsza w smaku, więc schab wychodzi delikatniejszy. T
  • Earl Grey – wykorzystując tę herbatę należy uważać, ponieważ aromatyzowana bergamotką jest intensywna i może zdominować smak.

Jakich herbat nie używać do marynaty do schabu? Nie nadają się także herbaty zielone i białe, ponieważ nie zawierają wystarczającej ilości tanin, aby skutecznie zmiękczyć mięso i nadać mu wyrazisty smak. Do marynaty do schabu nie można używać herbat aromatyzowanych, takich jak owocowe, kwiatowe lub z dodatkiem przypraw. Mogą znacząco wpłynąć na smak pieczonego schabu.

Jak zrobić schab marynowany w czarnej herbacie?

Przepis na pyszny i soczysty schab marynowany w czarnej herbacie na święta Bożego Narodzenia nie jest trudny. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzą sobie nawet początkujący. Przygotowanie marynaty z czarnej herbaty nie wymaga skomplikowanych czynności. Warto jednak pamiętać, że schab powinien leżakować w mieszance wody, czarnej herbaty i przypraw przynajmniej 12 godzin. Najlepiej jeżeli spędzi w niej całą dobę. Przygotowania trzeba więc zacząć wcześniej.

Jak więc zrobić aromatyczny schab w marynacie z czarnej herbaty? Tę znakomitą domową wędlinę na Boże Narodzenie może zrobić każdy. To łatwe i szybkie zadanie.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu z czarnej herbaty
  • 2. krok – zamarynowanie schabu w czarnej herbacie
  • 3. krok – wstawienie marynowanego schabu do lodówki na 12 godzin
  • 4. krok – natarcie schabu przyprawami i czarną herbatą
  • 5. krok – upieczenie schabu marynowanego w czarnej herbacie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 g czarnej herbaty
  • sól, pieprz
  • Marynata:
  • 2 l wody
  • 10 g czarnej herbaty
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć czarną herbatę – w torebkach lub zaparzaczu. Dodać czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
  • Garnek zestawić z ognia. Wyjąć herbatę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej marynaty włożyć schab i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin lub dłużej.
  • Schab wyjąć z marynaty i przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czarną herbatą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 40 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić upieczony schab w piekarniku 15 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako wędlinę podczas świąt Bożego Narodzenia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...