Świąteczny gulasz wieprzowy w sosie grzybowym z uszkami wigilijnymi
2021-12-24
łatwy
30 min
4
Wieprzowina w pierwszy dzień świąt to polska tradycja kulinarna. Zamiast piec schab lub szynkę, wypróbuj przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy w sosie z grzybów suszonych. Gulasz zrobisz szybko, jeśli wykorzystasz wieprzowe polędwiczki. Koniecznie podaj go z wigilijnymi uszkami, których zawsze jest nadmiar. Uwierz mi to połączenie jest absolutnie fantastyczne! No i nic się zmarnuje!
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 1 czubata łyżka mąki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 150 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 15 g suszonych grzybów, 12 godzin wcześniej namoczonych w 500 ml wody
- 1/8 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczyki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- oraz 500 g uszek z grzybami lub kapustą z grzybami lub włoskich tortellini z grzybowym nadzieniem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Zobacz: Ile gotować suszone grzyby do uszek, pierogów, krokietów?
- Polędwiczkę osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Oprósz solą, pieprzem i mąką.
- W rondlu rozgrzej masło. Dodaj kawałki polędwiczki i smaż do zrumienienia z każdej strony. Wyjmij mięso z rondla i odstaw.
- Do rondla dodaj pieczarki i smaż do chwili, gdy odparuje sos, który wypuszczą. Dodaj wtedy cebulę i smaż do zeszklania.
- Do garnka dodaj z powrotem zrumienione mięso. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dodaj także pokrojone na paseczki ugotowane grzyby suszone. Przypraw rozmarynem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
- Całość doporowadź do wrzenia. Następnie duś przez 15 minut.
- Śmietanę wymieszaj z 4 łyżkami gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Zamieszaj.
- Gulasz podawaj z podgrzanymi na parze lub w wodzie uszkami.
Beszamel - Uszka do barszczu