Świąteczny gulasz wieprzowy w sosie grzybowym z uszkami wigilijnymi

Świąteczny gulasz wieprzowy w sosie grzybowym z uszkami wigilijnymi
Autor: Shutterstock.com Świąteczny gulasz wieprzowy w sosie grzybowym z uszkami wigilijnymi
łatwy
30 min
4

Wieprzowina w pierwszy dzień świąt to polska tradycja kulinarna. Zamiast piec schab lub szynkę, wypróbuj przepis na aromatyczny gulasz wieprzowy w sosie z grzybów suszonych. Gulasz zrobisz szybko, jeśli wykorzystasz wieprzowe polędwiczki. Koniecznie podaj go z wigilijnymi uszkami, których zawsze jest nadmiar. Uwierz mi to połączenie jest absolutnie fantastyczne! No i nic się zmarnuje! 

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 czubata łyżka mąki 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 15 g suszonych grzybów, 12 godzin wcześniej namoczonych w 500 ml wody
  • 1/8 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczyki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • oraz 500 g uszek z grzybami lub kapustą z grzybami lub włoskich tortellini z grzybowym nadzieniem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namoczone grzyby ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Zobacz: Ile gotować suszone grzyby do uszek, pierogów, krokietów?
  • Polędwiczkę osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Oprósz solą, pieprzem i mąką.
  • W rondlu rozgrzej masło. Dodaj kawałki polędwiczki i smaż do zrumienienia z każdej strony. Wyjmij mięso z rondla i odstaw. 
  • Do rondla dodaj pieczarki i smaż do chwili, gdy odparuje sos, który wypuszczą. Dodaj wtedy cebulę i smaż do zeszklania. 
  • Do garnka dodaj z powrotem zrumienione mięso. Wlej wywar z gotowania grzybów. Dodaj także pokrojone na paseczki ugotowane grzyby suszone. Przypraw rozmarynem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj trochę wody. 
  • Całość doporowadź do wrzenia. Następnie duś przez 15 minut. 
  • Śmietanę wymieszaj z 4 łyżkami gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Zamieszaj. 
  • Gulasz podawaj z podgrzanymi na parze lub w wodzie uszkami. 
Beszamel - Uszka do barszczu

Mięsa pieczone na Boże Narodzenie: 11 pomysłów na święta oraz 10 przepisów ekstra

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej