Super churpiące paski z udek kurczaka - zdrowe i przepyszne
2022-02-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Paski lub kawałki kurczaka pieczone w panierce to super chrupiące paski dla całej rodziny. Dzieci z przyjemnością zjedzą je z keczupem, a dorośli z wybornym guacamole. Zobacz, jak zrobić obłędne stripsy z udek kurczaka w chrupiącej owsianej panierce. Samo zdrowie na talerzu!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 jajko L
- 2 łyżeczki skorbi ziemniaczanej
- 1 - 1½ szklanki płatków owsianych
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka z kurczaka pokrój na cienkie, długie paski.
- W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z rozmąconym jajkiem i skrobią ziemniaczaną. Dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj, aby równomiernie pokrył wszystkie paski kurczaka. Odstaw na co najmniej 15 minut.
- Raz lub dwa razy rozdrobnij płatki owsiane w robocie kuchennym lub młynku do przypraw i wrzuć je do płytkiej miski lub talerza. Nie musisz sproszkować płatków owsianych, wystarczy krótki impuls, aby rozdrobnić płatki.
- Obtocz każdy pasek kurczaka w płatkach owsianych i ułóż na dużej tacy/talerze. Powtarzaj, aż wszystkie paski kurczaka zostaną pokryte płatkami owsianymi. Na tym etapie paski można tak przygotowane stripsy zamrozić na później lub od razu użyć.
- Rozgrzej trochę oleju w dużej, głębokiej patelni. Zaczynam smażenie od głębokości około 1,5 cm oleju i uzupełniam go, gdy usmażę partię pasków.
- Gdy olej będzie gorący, wrzuć tyle pasków kurczaka, by nie przepełnić patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący. Zazwyczaj otrzeba około 6 minut na usmażenia pasków. Odcedź z tłuszczu i wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej olej przed wrzuceniem kolejnej porcji i ponownie smaż na średnim ogniu. Zapewni to równomierne usmażenia kurczaka, a panierka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca.
- Podawaj paski z kurczaka z ulubionym sosem do maczania - ketchupem, musztardą miodową, sosem czosnkowym, sosem barbecue lub zielonym i świeżym gucamole. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne