Super churpiące paski z udek kurczaka - zdrowe i przepyszne

Super churpiące stripsy z udek kurczaka - zdrowe i przepyszne
Autor: Shutterstock.com Super churpiące stripsy z udek kurczaka - zdrowe i przepyszne
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Paski lub kawałki kurczaka pieczone w panierce to super chrupiące paski dla całej rodziny. Dzieci z przyjemnością zjedzą je z keczupem, a dorośli z wybornym guacamole. Zobacz, jak zrobić obłędne stripsy z udek kurczaka w chrupiącej owsianej panierce. Samo zdrowie na talerzu! 

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 jajko L
  • 2 łyżeczki skorbi ziemniaczanej
  • 1 - 1½ szklanki płatków owsianych
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka z kurczaka pokrój na cienkie, długie paski.
  • W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z rozmąconym jajkiem i skrobią ziemniaczaną. Dodaj kurczaka i dobrze wymieszaj, aby równomiernie pokrył wszystkie paski kurczaka. Odstaw na co najmniej 15 minut.
  • Raz lub dwa razy rozdrobnij płatki owsiane w robocie kuchennym lub młynku do przypraw i wrzuć je do płytkiej miski lub talerza. Nie musisz sproszkować płatków owsianych, wystarczy krótki impuls, aby rozdrobnić płatki.
  • Obtocz każdy pasek kurczaka w płatkach owsianych i ułóż na dużej tacy/talerze. Powtarzaj, aż wszystkie paski kurczaka zostaną pokryte płatkami owsianymi. Na tym etapie paski można tak przygotowane stripsy zamrozić na później lub od razu użyć.
  • Rozgrzej trochę oleju w dużej, głębokiej patelni. Zaczynam smażenie od głębokości około 1,5 cm oleju i uzupełniam go, gdy usmażę partię pasków.
  • Gdy olej będzie gorący, wrzuć tyle pasków kurczaka, by nie przepełnić patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie złocisty i chrupiący. Zazwyczaj otrzeba około 6 minut na usmażenia pasków. Odcedź z tłuszczu i wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Rozgrzej olej przed wrzuceniem kolejnej porcji i ponownie smaż na średnim ogniu. Zapewni to równomierne usmażenia kurczaka, a panierka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca.
  • Podawaj paski z kurczaka z ulubionym sosem do maczania - ketchupem, musztardą miodową, sosem czosnkowym, sosem barbecue lub zielonym i świeżym gucamole. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej