Sukiyaki - przepis na japońską potrawę z grzybami

2021-03-29
Sukiyaki - przepis na japońską potrawę z grzybami
Autor: Shutterstock Grzyby shitake, enoki i inne orientalne gatunki idealnie sprawdzą się w potrawach kuchni japońskiej, np. w sukiyaki
łatwy
30 min
4

Poznaj smak japońskiej potrawy sukiyaki, której ważnym składnikiem są grzyby. Do przygotowania sukiyaki można uzyć  orientalnych  grzybów  enoki i  shitake (dostępne w supermarketach) lub... swojskich pieczarek. Lepsze jednak będą pieczarki portobello.

SKŁADNIKI

  • 50 dag wołowiny do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 małe cebule,
  • kilka grzybów shitake, enoki, ewentualnie pieczarek,
  • 2 młode łodygi selera,
  • 25 dag szpinaku,
  • 2 dymki lub szczypiorek,
  • 12 dag cienkiego makaronu, może być sojowy,
  • 2 łyżki maggi,
  • cukier,
  • 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zrobić sos, mieszając ze sobą maggi, cukier i bulion.
  • Opłukać mięso i pokroić je w paski.
  • Rozgrzać patelnię i na gorącym oleju zrumienić mięso.
  • Dodać do mięsa połowę sosu, pokrojoną cebulę oraz łodygi selera z liśćmi.
  • Dusić przez 3 min., powoli mieszając.
  • Dodać resztę sosu, posiekane grzyby i pokrojony w paski szpinak.
  • Dusić przez 3 min., mieszając.
  • Oczyścić dymkę lub szczypiorek, wrzucić na patelnię i całość dusić przez minutę.
  • Danie podawać z ugotowanym makaronem.