Sukiyaki - przepis na japońską potrawę z grzybami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Poznaj smak japońskiej potrawy sukiyaki, której ważnym składnikiem są grzyby. Do przygotowania sukiyaki można uzyć orientalnych grzybów enoki i shitake (dostępne w supermarketach) lub... swojskich pieczarek. Lepsze jednak będą pieczarki portobello.
SKŁADNIKI
- 50 dag wołowiny do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 2 małe cebule,
- kilka grzybów shitake, enoki, ewentualnie pieczarek,
- 2 młode łodygi selera,
- 25 dag szpinaku,
- 2 dymki lub szczypiorek,
- 12 dag cienkiego makaronu, może być sojowy,
- 2 łyżki maggi,
- cukier,
- 3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrobić sos, mieszając ze sobą maggi, cukier i bulion.
- Opłukać mięso i pokroić je w paski.
- Rozgrzać patelnię i na gorącym oleju zrumienić mięso.
- Dodać do mięsa połowę sosu, pokrojoną cebulę oraz łodygi selera z liśćmi.
- Dusić przez 3 min., powoli mieszając.
- Dodać resztę sosu, posiekane grzyby i pokrojony w paski szpinak.
- Dusić przez 3 min., mieszając.
- Oczyścić dymkę lub szczypiorek, wrzucić na patelnię i całość dusić przez minutę.
- Danie podawać z ugotowanym makaronem.