Strogonow z szynki wieprzowej - jak zrobić strogonowa z szynki wieprzowej?
Strogonow z szynki wieprzowej to mniej kosztowna odmiana potrawy ulubionej przez wiele osób - zwłaszcza, jeśli uda się kupić szynkę wieprzową w promocyjnej cenie. Strogonow z szynki wieprzowej wymaga tylko dłuższego gotowania niż ten przygotowywany z wysokiej jakości wołowiny.
Strogonow z wieprzowiny to smaczne danie klasycznej kuchni rosyjskiej, jak wskazuje nazwa. Klasyczny Strogonow przygotowywany był z polędwicy wołowej, czyli mięsa wysokiej klasy - bardzo drogiego i w związku z tym trudniej dostępnego. Dlatego wiele osób zdecydowało się na zastąpienie wołowiny wieprzowiną, także wysokiej jakości bo z wieprzowej szynki, jednak znacznie tańszego i łatwiej dostępnego.
Ten przepis na strogonow z wieprzowiny jest łatwy do wykonania i dostarcza pysznego dania pełnego aromatu i smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- olej rzepakowy
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany 30%
- 3 małe ogórki kiszone lub większe korniszony
- sól
- pieprz czarny
- słodka papryka mielona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w cienkie paski mięso wymieszać z musztardą i 50 ml oleju, oprószyć mąką i pozostawić do zamarynowania.
- Na reszcie oleju usmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski.
- Usmażone warzywa dodać do garnka z bulionem warzywnym, a na patelni smażyć mięso.
- Usmażone mięso także dodać do bulionu i dusić całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
- Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku.
- Tuż przed końcem gotowania dodać pokrojone w plasterki ogórki i zahartowaną śmietanę. Lekko zagotować i podawać z pieczywem.