Strogonow z szynki wieprzowej - jak zrobić strogonowa z szynki wieprzowej?

Strogonow z szynki wieprzowej - jak zrobić strogonowa z szynki wieprzowej?
Autor: Shutterstock Strogonow z szynki wieprzowej smakuje znakomicie ze świeżym pieczywem, kaszą lub ziemniakami.
łatwy
35 min
4

Strogonow z szynki wieprzowej to mniej kosztowna odmiana potrawy ulubionej przez wiele osób - zwłaszcza, jeśli uda się kupić szynkę wieprzową w promocyjnej cenie. Strogonow z szynki wieprzowej wymaga tylko dłuższego gotowania niż ten przygotowywany z wysokiej jakości wołowiny.

Strogonow z wieprzowiny to smaczne danie klasycznej kuchni rosyjskiej, jak wskazuje nazwa. Klasyczny Strogonow przygotowywany był z polędwicy wołowej, czyli mięsa wysokiej klasy - bardzo drogiego i w związku z tym trudniej dostępnego. Dlatego wiele osób zdecydowało się na zastąpienie wołowiny wieprzowiną, także wysokiej jakości bo z wieprzowej szynki, jednak znacznie tańszego i łatwiej dostępnego.

Ten przepis na strogonow z wieprzowiny jest łatwy do wykonania i dostarcza pysznego dania pełnego aromatu i smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 3 małe ogórki kiszone lub większe korniszony
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka papryka mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone w cienkie paski mięso wymieszać z musztardą i 50 ml oleju, oprószyć mąką i pozostawić do zamarynowania.
  • Na reszcie oleju usmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę pokrojoną w paski.
  • Usmażone warzywa dodać do garnka z bulionem warzywnym, a na patelni smażyć mięso.
  • Usmażone mięso także dodać do bulionu i dusić całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  • Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku.
  • Tuż przed końcem gotowania dodać pokrojone w plasterki ogórki i zahartowaną śmietanę. Lekko zagotować i podawać z pieczywem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej