Stek wieprzowy tomahawk - przepis na wieprzowego tomahawka
2021-05-02
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dla mięsożerców porządny stek jest jak kawałek pysznego tortu dla wielbicieli słodyczy. tortu na majówkę nie upiekłam, ale steki być muszą, niezależnie od tego czy pogoda będzie odpowiednia na grilla czy niekoniecznie. W przedmajówkowym szaleństwie udało mi się kupić piękne wieprzowe tomahawki - czyli steki ze schabu wraz kością żebrową. Noc spędziły w aromatycznej marynacie, aby dziś wylądować na naszych talerzach.
SKŁADNIKI
- 2 steki wieprzowe z kością
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól i grubo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie masło + olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obrać i drobno posiekać, z rozmarynu oberwać igiełki, utrzeć razem w moździerzu dodając nieco soli.
- Mięso umyć, osuszyć i natrzeć utartymi przyprawami, oprószyć pieprzem, skropić oliwą, przykryć, wstawić na noc do lodówki.
- Mięso wyjąć z lodówki ok 1,5 godziny przed smażeniem lub pieczeniem.
- Piec na mocno rozgrzanym grillu z obu stron na mocno rumiany kolor - ok 20 min.
- Można też zrumienić steki na patelni grillowej na maśle z olejem, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i i dopiec przez 10-15 min. w piekarniku.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?