Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Stek wołowy to danie uwielbiane przez wiele osób. Jak wzbogacić smak steku? Można go przyrządzić na sposób Portugalczyków - z dodatkiem szynki dojrzewającej i jajka.
SKŁADNIKI
- 4 steki z udźca wołowego,
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 150 ml białego wina,
- 30 g masła,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta zmielonej papryki chilli
- 4 jajka,
- 1 kostka mięsna
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stekach rozłożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
- Na patelni rozgrzać masło i smażyć steki z obu stron przez 3-5 minut.
- Doprawić solą, papryką i pieprzem i zdjąć z patelni.
- Skrobię rozprowadzić w białym winie i wlać na patelnię.
- Zagotować i dodać kostkę mięsną. Gotować przez kilkę minut, często mieszając.
- Do gotowego sosu włożyć steki, podgrzać.
- Usmażyć jajka sadzone na oliwie.
- Steki podawać z plasterkiem szynki, jajkiem sadzonym na każdym z nich.