Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

2021-03-29
Matka i syn gotują
stek-po-portugalsku-smaczna-wolowina-z-szynka-dojrzewajaca.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne wołowe mięso znakomicie smakuje przyrządzona na sposób portugalski
łatwy
40 min
4

Stek wołowy  to danie uwielbiane przez wiele osób. Jak wzbogacić smak steku? Można go przyrządzić na sposób Portugalczyków - z dodatkiem szynki dojrzewającej i jajka.

SKŁADNIKI

  • 4 steki z udźca wołowego,
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 150 ml białego wina,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta zmielonej papryki chilli
  • 4 jajka,
  • 1 kostka mięsna
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stekach rozłożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  • Na patelni rozgrzać masło i smażyć steki z obu stron przez 3-5 minut.
  • Doprawić solą, papryką i pieprzem i zdjąć z patelni.
  • Skrobię rozprowadzić w białym winie i wlać na patelnię.
  • Zagotować i dodać kostkę mięsną. Gotować przez kilkę minut, często mieszając.
  • Do gotowego sosu włożyć steki, podgrzać.
  • Usmażyć jajka sadzone na oliwie.
  • Steki podawać z plasterkiem szynki, jajkiem sadzonym na każdym z nich.
Matka i syn gotują