Stek po portugalsku: smaczna wołowina z szynką dojrzewającą

2018-02-22
Matka i syn gotują
stek-po-portugalsku-smaczna-wolowina-z-szynka-dojrzewajaca.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne wołowe mięso znakomicie smakuje przyrządzona na sposób portugalski
łatwy
40 min
4

Stek wołowy  to danie uwielbiane przez wiele osób. Jak wzbogacić smak steku? Można go przyrządzić na sposób Portugalczyków - z dodatkiem szynki dojrzewającej i jajka.

Składniki

4 steki z udźca wołowego,

4 plasterki szynki dojrzewającej

150 ml białego wina,

30 g masła,

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,

4 ząbki czosnku,

szczypta zmielonej papryki chilli

4 jajka,

1 kostka mięsna

oliwa z oliwek,

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na stekach rozłożyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek.

Na patelni rozgrzać masło i smażyć steki z obu stron przez 3-5 minut.

Doprawić solą, papryką i pieprzem i zdjąć z patelni.

Skrobię rozprowadzić w białym winie i wlać na patelnię.

Zagotować i dodać kostkę mięsną. Gotować przez kilkę minut, często mieszając.

Do gotowego sosu włożyć steki, podgrzać.

Usmażyć jajka sadzone na oliwie.

Steki podawać z plasterkiem szynki, jajkiem sadzonym na każdym z nich.

Matka i syn gotują