Steak z grilla: wołowy antrykot w ziołowej skorupce [sprawdzony przepis]

2021-03-29
steak-z-grilla-antrykot-w-ziolowej-skorupce-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Na świeżym powietrzu i w towarzystwie bliskich osób jedzenie smakuje jeszcze lepiej. Dlatego... rozpalamy grilla. Co grillujemy? Oczywiście pyszne mięso. Podajemy przepis na antrykot z grilla, w panierce z ziół, słoninki, musztardy i białego. Będzie pysznie i sycąco!

Z czym podać grillowany stek?

Grillowany antrykot wybornie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z pomidorów, cebulki i sałaty, a także schłodzonym białym wytrawnym winem.

SKŁADNIKI

  • 2 plastry antrykotu (po 250 g)
  • 2 łyżki musztardy, najlepiej Dijon
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g słoniny
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli (najlepiej cukrowej)
  • po 2 łyżki świeżych ziół, np. natki pietruszki, tymianku, estragonu, majeranku
  • 200 g miąższu białego chleba (lub bułki pszennej) bez skórki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pół łyżki kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w garnku z cebulą, ziołami oraz rozdrobnionym miąższem chleba. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj do masy kolorowy pieprz, wlej wino, wymieszaj i odstaw na około godzinę.
  • Plastry antrykotu posmaruj olejem. Grilluj na bardzo gorącym ruszcie po 10-12 minut z każdej strony.
  • Przyrumienione mięso posmaruj cienko musztardą. Nałóż grubą warstwę ziołowej panierki.
  • Ponownie połóż mięso na ruszcie grilla. Dopiekaj jeszcze kilka minut.