Steak z grilla: wołowy antrykot w ziołowej skorupce [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Na świeżym powietrzu i w towarzystwie bliskich osób jedzenie smakuje jeszcze lepiej. Dlatego... rozpalamy grilla. Co grillujemy? Oczywiście pyszne mięso. Podajemy przepis na antrykot z grilla, w panierce z ziół, słoninki, musztardy i białego. Będzie pysznie i sycąco!
Z czym podać grillowany stek?
Grillowany antrykot wybornie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z pomidorów, cebulki i sałaty, a także schłodzonym białym wytrawnym winem.
SKŁADNIKI
- 2 plastry antrykotu (po 250 g)
- 2 łyżki musztardy, najlepiej Dijon
- 3 łyżki oleju
- 300 g słoniny
- 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli (najlepiej cukrowej)
- po 2 łyżki świeżych ziół, np. natki pietruszki, tymianku, estragonu, majeranku
- 200 g miąższu białego chleba (lub bułki pszennej) bez skórki
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- pół łyżki kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w garnku z cebulą, ziołami oraz rozdrobnionym miąższem chleba. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj do masy kolorowy pieprz, wlej wino, wymieszaj i odstaw na około godzinę.
- Plastry antrykotu posmaruj olejem. Grilluj na bardzo gorącym ruszcie po 10-12 minut z każdej strony.
- Przyrumienione mięso posmaruj cienko musztardą. Nałóż grubą warstwę ziołowej panierki.
- Ponownie połóż mięso na ruszcie grilla. Dopiekaj jeszcze kilka minut.