Spróbujesz raz i przepadniesz. Salchipapas, czyli najlepsze połączenie frytek i kiełbasy
![Spróbujesz raz i przepadniesz. Salchipapas, czyli najlepsze połączenie frytek i kiełbasy](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-qY1z-Kcke-wSxi_sprobujesz-raz-i-przepadniesz-salchipapas-czyli-najlepsze-polaczenie-frytek-i-kielbasy-664x442.jpg)
W zamrażarce zalegają ci mrożone frytki a ty nie wiesz, co z nimi zrobić? A może nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki, których nie użyłaś do niedzielnego obiadu? Cóż, mamy na to radę. To południowoamerykańskie danie zachwyci wszystkich domowników. Po nim nie będą już chcieli jadać zwykłych frytek. Przygotowanie salchipapas jest niezwykle proste, a danie to z pewnością na dobre wpisze się w wasz jadłospis.
Fast food w domu? To danie jest proste i szybkie
Chcąc urozmaicić swój codzienny jadłospis warto rozważyć dodanie do niego dań z innych krajów. Nie zawsze bowiem możemy zdawać sobie w ogóle sprawę z ich istnienia. Przykładem może być na przykład salchipapas, czyli popularne w Peru danie typu Fast Food.
Jest to niezwykle proste danie, które szybko się robi a z pewnością zasmakuje każdemu. Podaje się je zazwyczaj z Coleslawem. Do przygotowania go tak naprawdę wystarczą ziemniaki, olej i kiełbaski.
Przepis na salchipapas. Słynne danie z Peru
Z ziemniaków przygotowujemy frytki. Obieramy je, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane smażymy na głębokim oleju.
Między czasie kroimy nasze kiełbaski i podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut. Na gotowe frytki wysypujemy nasze kiełbaski i gotowe. Choć lepiej będą smakować podane jeszcze z ulubionym sosem - jakikolwiek by on nie był.
Co ciekawe, do dania można dodać jeszcze garść swoich ulubionych dodatków, jak awokado, cebulkę, pomidora czy chociażby posiekaną kolendrę.
To danie to świetna alternatywa dla znanych nam fast foodów. Nie tylko świetnie smakuje, ale z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy.
SKŁADNIKI
- 5 średnich ziemniaków (sprawdzą się również mrożone frytki)
- 4 kiełbaski - może być zwykła wieprzowa, ale sprawdzi się również np. chorizo
- olej
- sól
- sosy
- ewentualnie ulubione dodatki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek obieramy i myjemy nasze ziemniaki.
- Kroimy je w cienkie słupki i dokładnie osuszamy.
- W garnku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złocisty kolor.
- Od razu po wyciągnięciu posypujemy je solą.
- Kiełbaski kroimy w półksiężyce i podsmażamy przez 5-7 minut na patelni.
- Frytki układamy na talerzu i dodajemy do nich kawałki kiełbasy.
- Wszystko można polać ulubionym sosem i dodać ulubione dodatki jak pomidory, cebula czy kolendra.