Specjał babuni - jedna blacha to za mało

Specjał babuni - jedna blacha to za mało
Autor: Shutterstock.com Specjał babuni - klopsiki w sosie pomidorowym prosto z piekarnika - jedna blacha to za mało
łatwy
20 min
4

Babcine klopsiki - soczyste, mięciutkie i skąpane w przepysznym pomidorowym sosie. Moja babcia podawała takie pulpeciki z ryżem lub makaronem. To był prawdziwy specjał babuni - danie na szybko. I naprawdę można przygotować je w ekspresowym tempie. Nie ma potrzeby obsmażać klopsików, bo cała magia kuchenna odbywa się w piekarniku! 

SKŁADNIKI

  • Na sos:
  • 2 łyżki oliwy lub oleju 
  • 1 mała cebula, drobno posiekana lub 1/2 większej
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • Na klopsiki:
  • 800 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, wieprzowego (z szynki) lub indyczego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana lub 1/2 większej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej lub 150 g czerstwej bułki, wcześniej namoczonej w mleku
  • garść posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 szklanka mleka (pomiń to, jeśli używasz namoczonej bułki)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu:  Podgrzej oliwę w szerokim rondlu lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez 1-2 minuty.  Dodaj 4 szklanki wody, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
  • Gdy sos pyrka, bierz się za przygotowanie klopsików: Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki.
  • Mieszaj składniki przez 2-3 minuty, aby wszystko dobrze się połączyło. Masa na pulpeciki powinna być miękka, wilgotn i spoista. 
  • Masę z mielonego mięsa podziel na 14 części. Z każdej porcji uformuj okrągłą kulkę. Klopsiki układaj w brytfannie lub głębszej blasze. Naczynie musi pomieścić jeszcze sos. 
  • Po umieszczeniu wszystkich klopsików w naczyniu do pieczenia, polej pulpety sosem. Piecz przez około 40-50 minut. Odwróć klopsiki przynajmniej raz, aby równomiernie się ugotowały.
  • Podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Klopsy, klopsiki i pulpeciki - 12 waszych ulubionych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej