Specjał babuni - jedna blacha to za mało
2022-01-29
łatwy
20 min
4
Babcine klopsiki - soczyste, mięciutkie i skąpane w przepysznym pomidorowym sosie. Moja babcia podawała takie pulpeciki z ryżem lub makaronem. To był prawdziwy specjał babuni - danie na szybko. I naprawdę można przygotować je w ekspresowym tempie. Nie ma potrzeby obsmażać klopsików, bo cała magia kuchenna odbywa się w piekarniku!
SKŁADNIKI
- Na sos:
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 mała cebula, drobno posiekana lub 1/2 większej
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- Na klopsiki:
- 800 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, wieprzowego (z szynki) lub indyczego
- 1 mała cebula, drobno posiekana lub 1/2 większej
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej lub 150 g czerstwej bułki, wcześniej namoczonej w mleku
- garść posiekanej świeżej pietruszki
- 1 szklanka mleka (pomiń to, jeśli używasz namoczonej bułki)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania sosu: Podgrzej oliwę w szerokim rondlu lub głębokiej patelni. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez 1-2 minuty. Dodaj 4 szklanki wody, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Gdy sos pyrka, bierz się za przygotowanie klopsików: Rozgrzej piekarnik do 200°C. W misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki.
- Mieszaj składniki przez 2-3 minuty, aby wszystko dobrze się połączyło. Masa na pulpeciki powinna być miękka, wilgotn i spoista.
- Masę z mielonego mięsa podziel na 14 części. Z każdej porcji uformuj okrągłą kulkę. Klopsiki układaj w brytfannie lub głębszej blasze. Naczynie musi pomieścić jeszcze sos.
- Po umieszczeniu wszystkich klopsików w naczyniu do pieczenia, polej pulpety sosem. Piecz przez około 40-50 minut. Odwróć klopsiki przynajmniej raz, aby równomiernie się ugotowały.
- Podawaj z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?