Sos z mielonej kaczki do makaronu - wyborna wersja zwyczajnego dania

Sos z mielonej kaczki do makaronu
Autor: Shutterstock Sos z mielonej kaczki do makaronu smakuje wyśmienicie.
łatwy
40 min
4

Sos pomidorowy z mielonym mięsem, ale w nieco bardziej wystawnej wersji. Zamiast popularnego mięsa wieprzowo-wołowego jego bazą jest mielona kaczka. Dzięki temu to zwykłe danie nabiera wyjątkowego charakteru. Jest też bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI

  • 1/5 kg mięsa z kaczki
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pasty pomidorowej
  • oliwa
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta suszonego tymianku
  • kilka kropli tabasco

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso zmielić na średnich oczkach maszynki do mięsa.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i zrumienić, przyprawić papryką i tabasco, wymieszać.
  • Na patelnie dodać zmieloną kaczkę, smażyć przez chwilę, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
  • Dodać pastę pomidorową, przyprawić tymiankiem i solą i dusić jeszcze 10 minut. Podawać z makaronem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej