Soczysty schab w cieście francuskim - przepis na efektowny i smaczny schab

Soczysty schab w cieście francuskim - przepis na efektowny i smaczny schab
Autor: Shutterstock Schab będzie soczysty, gdy upieczemy go w cieście francuskim. Będzie też efektownie się prezentował.
łatwy
25 min
6

Schab w cieście francuskim to danie, które bardzo efektownie prezentuje się na stole, a jest  jednocześnie smaczne i niekłopotliwe do przygotowania. Wystarczy ładny kawałek schabu, opakowanie ciasta francuskiego i odrobina dodatków, by wyczarować schab w cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • paczka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • łyżka majeranku
  • tłuszcz do formy
  • sól i pieprz
  • sezam lub czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu obsmażyć je do zrumienienia na tłuszczu, wlać bulion i dusić 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 C.
  • Ciasto rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso, zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem lub czarnuszką.
  • Piec 50 minut do godziny, gdyby ciasto zbytnio się rumieniło, przykryć danie folią aluminiową. Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej