Soczysty schab w cieście francuskim - przepis na efektowny i smaczny schab
2021-10-19
łatwy
25 min
6
Schab w cieście francuskim to danie, które bardzo efektownie prezentuje się na stole, a jest jednocześnie smaczne i niekłopotliwe do przygotowania. Wystarczy ładny kawałek schabu, opakowanie ciasta francuskiego i odrobina dodatków, by wyczarować schab w cieście francuskim
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- paczka ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki klarowanego masła lub oleju
- łyżka majeranku
- tłuszcz do formy
- sól i pieprz
- sezam lub czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Po upływie tego czasu obsmażyć je do zrumienienia na tłuszczu, wlać bulion i dusić 10 min. Odstawić do ostygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 190 C.
- Ciasto rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso, zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem lub czarnuszką.
- Piec 50 minut do godziny, gdyby ciasto zbytnio się rumieniło, przykryć danie folią aluminiową. Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne