Soczysty kurczak z piekarnika - jak go zrobić, by był idealny?
2022-07-06
łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Soczysty kurczak z piekarnika to świetne danie, które robi się samo. Kluczowe jest odpowiednie pieczenie, by kurczak był złocisty, miał podpieczoną skórkę a pod nią soczyste mięso. Takiego kurczaka można oczywiście zaserwować na obiad, a jeśli coś zostanie - wykorzystać do przygotowania sycących, zdrowych sałatek.
SKŁADNIKI
- 1 kurczak w całości - nie większy niż 2 kg
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryk
- i 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
- łyżka stołowa majeranku
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć i osuszyć.
- Przyprawy wymieszać w miseczce, a następnie dodać do nich oliwę lub olej. Tak przygotowaną marynatą posmarować całego kurczaka dosłownie wcierając przyprawy w mięso.
- Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno szklankę wody – dzięki temu zabiegowi kurczak podczas pieczenia za bardzo nie wyschnie.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec kurczaka około 1,5 godziny, co 10-15 minut polewać wytapiającym się z niego sosem (na początku pieczenia, gdy tłuszcz z kurczaka jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody spod mięsa). Dzięki temu zabiegowi kurczak zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne