Soczysty kurczak z piekarnika - jak go zrobić, by był idealny?

Soczysty kurczak z piekarnika - jak go zrobić, by był idealny?
Autor: Shutterstock Tajemnym składnikiem podczas pieczenia kurczaka jest woda
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Soczysty kurczak z piekarnika to świetne danie, które robi się samo. Kluczowe jest odpowiednie pieczenie, by kurczak był złocisty, miał podpieczoną skórkę a pod nią soczyste mięso. Takiego kurczaka można oczywiście zaserwować na obiad, a jeśli coś zostanie - wykorzystać do przygotowania sycących, zdrowych sałatek.

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak w całości - nie większy niż 2 kg
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryk
  • i 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka stołowa majeranku
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć i osuszyć.
  • Przyprawy wymieszać w miseczce, a następnie dodać do nich oliwę lub olej. Tak przygotowaną marynatą posmarować całego kurczaka dosłownie wcierając przyprawy w mięso.
  • Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno szklankę wody – dzięki temu zabiegowi kurczak podczas pieczenia za bardzo nie wyschnie.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec kurczaka około 1,5 godziny, co 10-15 minut polewać wytapiającym się z niego sosem (na początku pieczenia, gdy tłuszcz z kurczaka jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody spod mięsa). Dzięki temu zabiegowi kurczak zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej