Soczyste mielone nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Soczyste kotlety mielone nadziewane masłem, serem i koperkiem to najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe. Tak upieczone kotlety pysznie smakują!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego (np. połączenie wieprzowiny i mięsa z indyka)
- 1 cebula, średnich rozmiarów
- 1 papryka, średniej wielkości
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu lub śmietanki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
- 50-60 g startego sera
- 60 g masła schłodzonego, prosto z lodówki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, paprykę i pietruszkę rozdrobnić blenderem na jeszcze malutkie kawałki i wymieszać z mięsem mielonym.
- Do mięsnej masy dodać zmielony czosnek, zmieloną gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać.
- Dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić masę rękoma. Na koniec dodać sól do smaku.
- Posiekać koperek i pokroić masło w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone.
- Zetrzeć ser na grubej tarce.
- Masę mięsną podzielić na 8-10 równych części. Z każdej części uformować na mokrej desce prostokątny placek.
- Na dłuższej krawędzi każdego prostokąta ułożyć pasek masła, posypać koperkiem i ułożyć porcję tartego sera.
- Mięso zawinąć w zgrabną roladkę i docisnąć końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ułożyć kotlety obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować cienką warstwę oleju.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw