Soczyste kotlety z dzika: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dzik ma charakterystyczny smak i dobrze przyprawiony może podbić podniebienia gości na każdym przyjęciu. Jak przyrządzić kotlety z szynki z dzika? Podajemy sprawdzony przepis.
Przepis opracowany na podstawie przepisu Marka Łebkowskiego, z książki "Kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", Wydawnictwo Publicat, 2007.
SKŁADNIKI
- 800 g szynki z dzika
- sok z 1 cytryny
- majeranek, sól, pieprz
- mąka
- smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę z dzika należy oczyścić i umyć. Następnie mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną). Pokropić sokiem z jednej cytryny, posypać przyprawami i odstawić w przykrytym naczyniu na godzinę.
- Po upływie tego czasu zamarynowane już kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanej patelni. Dzika najlepiej jest smażyć na smalcu, wtedy zachowa on swój tradycyjny smak.
- Kiedy kotlety z dzika już się zarumienią, należy przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze 5 minut, aby mięso dobrze "doszło", pozostając przy tym soczyste.