Soczyste kotlety z dzika: sprawdzony przepis

2021-03-29
Kotlety z dzika - przepis na soczyste kotlety z dzika
Autor: thinkstockphotos.com Mięso z dzika zawiera mniej tłuszczu niż np. wieprzowina
łatwy
25 min
4

Dzik ma charakterystyczny smak i dobrze przyprawiony może podbić podniebienia gości na każdym przyjęciu. Jak przyrządzić kotlety z szynki z dzika? Podajemy sprawdzony przepis.

Przepis opracowany na podstawie przepisu Marka Łebkowskiego, z książki "Kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", Wydawnictwo Publicat, 2007.

SKŁADNIKI

  • 800 g szynki z dzika
  • sok z 1 cytryny
  • majeranek, sól, pieprz
  • mąka
  • smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę z dzika należy oczyścić i umyć. Następnie mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną). Pokropić sokiem z jednej cytryny, posypać przyprawami i odstawić w przykrytym naczyniu na godzinę.
  • Po upływie tego czasu zamarynowane już kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanej patelni. Dzika najlepiej jest smażyć na smalcu, wtedy zachowa on swój tradycyjny smak.
  • Kiedy kotlety z dzika już się zarumienią, należy przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze 5 minut, aby mięso dobrze "doszło", pozostając przy tym soczyste.